Повечето хора имат една доминираща ръка, с която не само

...
Повечето хора имат една доминираща ръка, с която не само
Коментари Харесай

Лесен начин, с който да развиете мозъка си

Повечето хора имат една преобладаваща ръка, с която освен пишат, само че и правят множеството неща в всекидневието си. Доминиращата ръка е по-стабилна, по-сигурна, с нея правим дейностите по-прецизно, до момента в който другата е просто помощна.

Не единствено генетиката дефинира дали ще употребявате едната си ръка повече от другата. Въпреки че над 40 гена дефинират тези механизми, съгласно medlineplus.gov, има редица културни въздействия, фактори от околната среда, както и чиста случайност, които заедно въздействат върху това коя ръка ще бъде преобладаваща и коя спомагателна.

Въпреки че се усещаме по-спокойни и уверени да използваме по-сръчната си ръка, съзнателната приложимост на не толкоз сигурната ни недоминираща ръка има голям брой изгоди за развиването на мозъчните функционалности. Според специалисти, представени от healthdigest.com, потреблението на недоминиращата ръка в ежедневните действия може да има обилни изгоди за мозъка.

Колкото и мъчно да ви се коства да вземем за пример, писането с недоминиращата ви ръка понякога може да послужи като сериозна подготовка за мозъчната активност, съгласно невролога Кристен Уилюмър, представена от mindbodygreen.com. Научаването на мозъка да се оправя с разнообразни задания с неуместната ръка развива функционалностите му, вади ви от зоната на комфорт и кара тялото да се оправя по нехарактерен за него метод, което построява спомагателни невронни връзки

Можете да употребявате недоминиращата си ръка за миене на зъби, рязане с ножица или с нож, в случай че се чувствате по-комфортно да го вършиме, за връзване на обувки, за улавяне на принадлежности за хранене. Всяко деяние, което сте привикнали да вършиме с преобладаващата си ръка, само че преднамерено правите с другата, развива мозъчната активност.

Недоминиращата ръка може да бъде от изгода и за психологичното и прочувственото здраве, както и за когнитивното. Чрез принуждаването на мозъка да се оправи с провокациите в всекидневието, само че с неуместната за вас ръка, се потиска и склонността към експанзия, тревогата, депресията, усилва се самоконтролът. Това демонстрират данни от проучвания от 2012 година, оповестени в Current Directions in Psychological Science. Употребата на недоминиращата ръка в ежедневните действия спомага за подобряването на самоконтрола и настроението, защото ангажира мозъка в съсредоточаването и построяването на нови невронни връзки, а това усъвършенства владеенето на настроението и самоконтрола.

Използването на недоминиращата ръка има позитивно влияние и върху когнитивните функционалности. Допринася за регулирането на страстите, трупането на нова информация и систематизирането ѝ, като това оставя позитивен отпечатък върху цялостното психологично здраве.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР