Повечето хора днес приемат почти два пъти повече количество натрий

...
Повечето хора днес приемат почти два пъти повече количество натрий
Коментари Харесай

6 начина да намалите натрия в организма си

Повечето хора през днешния ден одобряват съвсем два пъти повече количество натрий на ден, в сравнение с им е належащо.

Мнозина считат, че казусът с несъразмерното количество натрий в организма съществува единствено за диабетиците. За страдание, те не са прави – най-малко не изцяло, написа уеб сайтът Здраве.бг.

Вярно е, че диабетиците би трябвало да са изключително деликатни към количеството натрий, което одобряват, само че също по този начин правилно е, че натрият е един от минералите, на които обръщаме несправедливо малко внимание, когато става дума за здравето ни.

Защо натрият е от голяма важност

На първо място, няма никакво подозрение, че сред неговото количество в организма и индикаторите на кръвното налягане има директна връзка. Казано с елементарни думи, повече натрий – по-високо кръвно. А хипертонията може да провокира същите здравословни проблеми като диабета – сърдечен удар, влошена функционалност на бъбреците и сърдечно-съдовата система, даже ослепяване.

Статистиката сочи, че 73% от диабетиците имат индикатори на кръвното, надхвърлящи естествените 130 към 80 или одобряват лекарства против високо кръвно.

Колко доста е в действителност доста

Повечето хора през днешния ден одобряват съвсем два пъти повече количество натрий на ден, в сравнение с им е належащо. За здравия човек, както и за диабетика, който няма високо кръвно, целесъобразната дневна доза натрий е под 2400 мг. Въпреки че това се равнява на към една чаена лъжичка сол, тази мярка не трябва да ви подвежда – данните демонстрират, че главен източник на натрий са готвените ястия.

За хората с някои болести дневната доза натрий не трябва да надвишава 1500 мг. Такива са да вземем за пример по-възрастните, страдащите от хипертония и разнообразни бъбречни болести, някои сърдечни положения.

За благополучие усетът ни има способността да се нагажда, т.е. последователно има опция да свикне с намалените стойности натрий в одобряваната храна.

Как да понижим количеството

Тъй като пониженото количество натрий в тялото неотложно се отразява и на индикаторите на кръвното, като ги намалява, ключ към триумфа е да бъдат открити главните източници на този минерал, т.е. ежедневните ви храни, в които той е в най-големи количества.

Затова, четете етикетите на питателните артикули, които купувате. Особено доста сол, т.е. натрий, се съдържа в консервите, пуканките, снаксовете, чипса.

Ето и още няколко съвета:
• Предпочитайте свежите или замразени зеленчуци пред консервираните.
• Не добавяйте сол, до момента в който готвите. Нека всеки вкъщи си поставя по-късно толкоз, колкото самичък пожелае.
• За да не ви се костват безвкусни ястията, ползвайте други подправки или лимон.
• Избягвайте всевъзможни консерви – изчислено е, че по този начин одобряваното за деня количество натрий понижава с към 25%.
• Вместо да купувате подготвени сосове и дресинги, правете си ги в домашни условия, като вместо сол слагате повече други подправки, киселина – най-добре лимон или ябълков оцет, зехтин.

Инфо: www.zdrave.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР