Повечето държави не харесват Bitcoin. Те подхождат предпазливо към криптовалутата,

...
Повечето държави не харесват Bitcoin. Те подхождат предпазливо към криптовалутата,
Коментари Харесай

Хакери откраднаха €1 милиард и ги изпраха чрез криптовалути

Повечето страни не харесват Bitcoin. Те подхождат внимателно към криптовалутата, опасявайки се, че може да бъде употребена за противозаконни цели. И към този момент имат образец, заслужен за холивудски сюжет.

По данни на Европол тайфа от кибер нарушители, откраднала над 1 милиарда евро от повече от 100 финансови институции в 40 страни, употребява крипто активи, с цел да покрие следите си.

Предполагаемият началник на незаконната група е 34-годишен украинец, разпознат като Денис К., който желае да сътвори криптовалута за пране на пари и да я даде на съветската мафия.

По време на съвсем 5-годишния скрит план кибербандата употребява злоумишлен програмен продукт, с цел да получи достъп до банкови мрежи и сървъри, контролиращи банкомати, които са програмирани да изхвърлят пари в избрани часове, тъй че да могат да бъдат събирани от очакващите ги " мулета ".

Хакерите се показват за представители на законни компании, изпращайки фишинг имейли на банкови чиновници, с цел да ги подмамят да изтеглят програмен продукт, който разрешава на нарушителите да управляват машините. Те използваха инфилтрираната мрежа за електронни заплащания, с цел да трансферират пари в престъпни сметки, а базите данни са променяни, с цел да напомпят банковите салда.

Денис К наподобява е бил една крачка пред управляващите през годините, като незаконната група модернизира и усъвършенства техниките си. Първата версия на злонамерения програмен продукт е известна като Anunak, която е ориентирана към мрежите от банкомати в международен мащаб, а по-сложната версия, наречена Carbanak, се появява през 2014 година Cobalt, най-новата версия на зловредния програмен продукт, разрешава на групата да открадне до 10 млн. евро на грабеж, съгласно Европейската банкова федерация.

Печалбите са изпирани, като се употребяват предплатени карти, свързани с крипто портфейли, с които се купуват скъпи коли и парцели, оповестява Европол. В последна сметка световната скица става ясно - вследствие на комплицирано следствие, включващо Европол, американската ФБР, испанската национална полиция, както и частни охранителни компании и управляващи в Румъния, Молдова, Беларус и Тайван.

В края на предходната година се развихри същинска фикс идея по Bitcoin и мнозина видяха във виртуалната валута средство да забогатеят. Правителствата обаче от ден на ден се тормозят от противозаконното потребление на криптовалутите.

Финансовите министри и централните банкери, които участваха в срещата на Г-20 този месец, означават в официално съобщение, че крипто активите повдигат въпроси, свързани с " укриването на налози, изпирането на пари и финансирането на тероризма ".

Привържениците на цифровите валути показват, че до момента в който преводите в блокчейн могат да бъдат анонимни (изискващи единствено дигитален портфейл и ключ вместо банкова сметка), цифровата счетоводна книга, която записва тези транзакции, е обществена. Тя може да помогне на управляващите (pdf) да проследят незаконните дейности. Точно подобен може да е бил казусът с кибербандата на Денис К.

Криминалната история има малко общо както с критиците на bitcoin, по този начин и с последователите му. Въпреки това фактът, че криптовалута е средството, употребявано за изпиране на пари в изпипана многогодишна незаконна акция, надали ще остане неусетен от управляващите.

Докато регулаторните органи се притесняват от закъснение или отбиване на нововъведенията, по-голямата регулация и надзор наподобяват неизбежни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР