Повечето българи са оптимисти за идната година, показва социологическо проучване

...
Повечето българи са оптимисти за идната година, показва социологическо проучване
Коментари Харесай

Отхвърлянето на Истанбулската конвенция успокоило българите

Повечето българи са оптимисти за идната година, демонстрира социологическо изследване на " Барометър " . Анкетата е за отиващата си 2018 година и упованията от новата 2019 година
Изследването е извършено по телефона измежду 832 пълнолетни жители.

За 51,2% от сънародниците ни най-значимото събитие в страната си остава българското европредседателство , демонстрира проучването.

 Снимка 396725
Източник:

Въпреки позитивното отношение към Европейски Съюз, огромна част от българите правят оценка високо отстояването на обичайните за обществото ни полезности . 43,9% дават позитивна оценка на отхвърлянето на така наречен Истанбулска спогодба .

Също по този начин 38,7% показват като позитивно събитие твърдата държавна позиция по отношение на пакта за миграцията на Организация на обединените нации .

 Снимка 396724
Източник:

На въпрос " Какво е Вашето персонално чувство по какъв начин ще се промени животът Ви през Новата 2019 година? ". 60,2% от участниците в изследването са оптимисти и имат чувство, че през 2019 година животът им ще се усъвършенства . 20,8% не чакат смяна през идната година, а 16,6% считат, че животът им ще се утежни . Само 2,4 % от интервюираните не могат да преценяват и да дадат отговор на този въпрос .

Според социолозите от " Барометър " публичният климат в страната, след привършване на митингите пред последните месеци, е улегнал.

Х ората виждат в това сигурност и успокоение за личното си бъдеще, считат социолозите .

Очевидно отминаващата година, макар бурните политически пристрастености и острото опълчване ръководещи - съпротива, въпреки всичко оставя чувство у българите за непоклатимост и дава вяра за смяна към по-добро .

Сред позитивните усещания на интервюираните за 2018 се подреждат и вътрешно политически събития. Значителен % от 29,3 на 100 споделят, че утвърждават повишението на приходите .

 Снимка 396726
Източник:

Като позитивно събитие от 14,8% са оценени законодателните промени, засягащи хората с увреждания съгласно . От една страна хората го одобряват като спазено заричане от страна на държавното управление и премиера, и от друга - като добър свършек на една наболяла и доста прочувствена тематика, която вълнуваше обществото през годината.

В навечерието на Новата година преобладаващата част от българите са оптимисти и я чакат с готовност . 70,7% си пожелават персонална реализация и триумфи.

По-добро и устойчиво здраве си пожелават 59,6% от интервюираните. Почти толкоз огромен е и делът на тези, които желаят повишение на приходите - 57,7%. 43,9 на 100 от интервюираните слагат околните си и фамилното благополучие преди всичко.

За 37,4% от българите желаят да имат късмет и благополучие като огромна част от интервюираните го възприемат като облага от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и непоклатимост се надяват 35,9% от интервюираните .

Песимистите имат дребен дял в извършеното изследване. Те са 4,6% от интервюираните .

38,2% от интервюираните декларират, че ще наблюдават с интерес акцията и резултатите от идните локални избори, а 36,1% от участвалите в допитването се интересуват и от изборите за Европейски парламент през 2019.

 Снимка 396727
Източник:

Българите не подценяват интернационалните събития. 25,7% ще наблюдават идни интернационалните спортни събития, на които страната ни е хазаин . Международното събитие, на което най-голяма част от българите ще посветят интереса си е развиването на спора сред Украйна и Русия, съгласно отговорите на 32,2% от интервюираните .

Натискът над Европа от мигранти ще е във фокуса на тревожното внимание на 31,3% . Брекзит - както поради въздействието, което би имал върху Европейски Съюз и България в частност, по този начин и поради значимия брой на български емигранти на острова, е събитие, което съставлява интерес за 25,5% от участниците в анкетата . Оказва се, че и политическите събития в страните от Европейски Съюз вълнуват интервюираните, като 16,8% показват, че ще наблюдават новините, свързани с отдръпването на Ангела Меркел .

Проучването е извършено сред 12 декември - 19 декември 2018 година по метода количествено изследване. То обгръща популацията на България с изборни права.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР