Повече сигнали на националната телефонна линия за деца в риск,

...
Повече сигнали на националната телефонна линия за деца в риск,
Коментари Харесай

Повече сигнали за деца в риск: Най-много са за физически и психически тормоз


Повече сигнали на националната телефонна линия за деца в риск, регистрира Държавната организация за протекция на детето.

Броят им е 1052, което е с над 3% повече, спрямо 2021 година



Най-много от тях са за физически и душевен над дете, следвани от тези за индиферентност към децата от страна на родителите.

В продължение на 14 години Диана е жертва на домашно принуждение. Тормозът стартира, когато е едвам на 19. Синът ѝ става очевидец на грозните подиуми.

“Тормозът стартира още, до момента в който бях бременна. Дори тогава не си направих сметката, взех решение, че аз съм отговорна за това. Детето изпадна в потрес, стартира да плаче, тогава си даваш сметка, че би трябвало да се завърши ”, сподели Диана Николова.

Още в края на връзките с колегата си Диана и синът ѝ търсят психолог.

“Синът ми е затворен. Той е интроверт и обича да стои повече у дома с доста стеснен кръг другари ”, добави тя.

Според експертите на всеки един докладван случай за тормоз над дете има пет, които остават в обществена загадка.

“Имаме експерти, само че те влизат в деяние прекомерно късно, би трябвало да има центрове за предварителна защита, работа в общностите и в рисковите фамилии ”, сподели психологът и психотерапевт доктор Пламен Димитров.

“Няма национални стандарти за онлайн консултиране, няма задоволително поддръжка за психологичното здраве ”, счита шефът на ''Комуникации за обществена промяна'' към УНИЦЕФ България Ивайло Спасов.

На националната телефонна линия на Агенцията за протекция на детето през предходната година са получени 25 сигнала за деца в риск от самонараняване.

От организацията регистрират още 84% увеличение на сигналите от националната система 112. Сред тях са и известия за принуждение над деца.

“Всяко едно дете, което е претърпяло принуждение или е очевидец на принуждение, е дете в потрес. То може да развие положение на меланхолия или да подражава на модела на насилника ”, сподели ръководителят на ДАЗД доктор Теодора Иванова.

Професионален съвет и поддръжка децата очевидци, или жертви на принуждение могат да получат когато и да е и гратис на телефон 116 111.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР