Повече съдии в състава на Висшия съдебен съвет. За това

...
Повече съдии в състава на Висшия съдебен съвет. За това
Коментари Харесай

Магистрати: Повече съдии във ВСС, гаранции за независимостта на прокурорите

Повече съдии в състава на Висшия правосъден съвет. За това прикани Емил Дечев, член на УС на Съюза на съдиите по време на консултациите при президента. Когато се приказва за Висшия правосъден съвет, желая да обърна внимание, че той се назовава правосъден. Въпреки това от 25 члена 6 са определени от съдии. Те са малцинство в съдийската гилдия, в пленума са 6 от 25 съдии, изясни Дечев. Той бе безапелационен, че в случай че има смяна в Конституцията, то тя би трябвало да визира тази част. По думите му би трябвало да се мисли за мястото на прокуратурата, за съотношението на квотите и дали има нужда от Пленум на Висш съдебен съвет.
Според него би трябвало да се усили броят на съдиите, избирани от съдии и в случай че това се реализира, няма да има потребност от Велико национално заседание.
Той разяснява и предлагането при потребност да се проверява основният прокурор. Добре е да се намерения едно такова следствие да се реализира от арбитър от Върховния касационен съд, защото той ще има самостоятелност. Той ще преценя по отношение на дадена тъжба дали основният прокурор да бъде притеглен като обвинен, уточни Емил Дечев, представен от " Фокус ".
Мнението на ръководителя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов е, че прокуратурата би трябвало да остане в правосъдната власт.
Той напомни, че от 1989 година се реализират промени главно в правосъдната система. Към нея би трябвало да се подходи с почитание, с цел да се избегнат неточности, тъй като 6 пъти е променяна Конституцията, 5 от тях са промени в правосъдната власт. Промяната от 2015 година касаеше правосъдната власт, главно Висш съдебен съвет, добави Иванов. Според него това, че фокусът непрекъснато се измества към прокуратурата не се отряза добре на тази система.
Прокурорите са необикновен тип магистрати, тъй като са натоварени с доста действия, независимостта им е значима за страната и обществото. Убеден съм, че дебатът ще се насочи към това къде е мястото на прокуратурата. За мен тя е в правосъдната система. Това е най-голямата гаранция прокурорите да се усещат самостоятелни, е мнението на Иванов.
Той не е последовател на промени в Конституцията. При всяка смяна би трябвало да се прави разбор какъв ще е резултатът от тази смяна. Оставането на прокуратурата в правосъдната власт ще подсигурява работата на прокурорите. Махането й ще е пагубно за обществото, добави Евгени Иванов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР