Повече от половината от работодателите у нас вече търсят дигитално

...
Повече от половината от работодателите у нас вече търсят дигитално
Коментари Харесай

БСК организира кръгла маса за дигиталното неравенство на пазара на труда

Повече от половината от работодателите у нас към този момент търсят цифрово образована работна мощ и в това време едвам 38% от заетите имат единствено базови цифрови умения.  Проблемът ще бъде тематика на полемика сред работодатели, синдикалисти, представители на общественото министерство и неправителствени организации, проведена от Българската стопанска камара.

Анализ на потребностите от цифрови умения в 16 бранша демонстрира, че единствено 19% от заетите покриват условията за цифрова подготвеност на заеманата от тях основна служба, до момента в който 53% от работодателите търсят експерти с напреднало равнище на главните цифрови умения, а 14% изискват високо профилирано равнище.

Целта на форума е посредством полемика сред специалистите от разнообразни публични сфери да се показват измеренията на цифровото неравноправие в България и провокациите за бизнеса и работната мощ. Като значим резултат от полемиката се чака да бъдат дефинирани съответни ограничения и дейности, които би трябвало да бъдат подхванати от обществените институции, бизнес, Неправителствени организации и обществени сътрудници, с цел да се преобърнат отрицателните трендове.

За присъединяване са поканени мениджъри на предприятия, специалисти от браншови организации, синдикалисти от КНСБ, представители на общественото министерство и на Българска академия на науките.

Форумът се чака да открият зам.-министърът на труда и обществената политика, Наталия Ефремова и ръководителят на Стопанската камара, Добри Митрев. С лекция ще се включи и някогашният обществен министър Ивайло Калфин.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР