„Повече от осем месеца се интересуваме от сделката за ЧЕЗ.

...
„Повече от осем месеца се интересуваме от сделката за ЧЕЗ.
Коментари Харесай

Шефът на Еврохолд отрича политически игри за ЧЕЗ

„ Повече от осем месеца се интересуваме от договорката за ЧЕЗ. Преговори водим от февруари. ЧЕЗ поканиха разнообразни компании и една от тях беше „ Еврохолд”. Нашето предложение се оказа по-добро от това на индийската компания, която за повторно даде оферта на разсрочено заплащане, което не демонстрира добра финансова непоклатимост. Затова ЧЕЗ избраха нас”.

Това изясни пред бТВ Асен Христов, ръководител на Надзорния съвет на "Еврохолд ". Двете страни към този момент са подписали контракт. Очаква се договорката да бъде финализирана след утвърждение от регулаторните органи.

„ Еврохолд България” ще заплати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ. Парите са от два източника – 30% лични средства от нарастването на капитала на „ Еврохолд”, а останалите над 300 милиона евро са банков заем, разясни Христов.

„ Сделката е по силите на сдружението и парите ще бъдат платени веднага”, добави той, уточнявайки, че КФН ще ревизира финансовото положение на „ Еврохолд” предвид на бъдещи придобивания.

Асен Христов изрично отхвърли зад договорката да стоят политически ползи. Той прикани политиците и жълтите медии да се въздържат от пазарни операции.

„ Нека да не търсим политически претекстове в една бизнес договорка. Жълти медии и някои политици се пробват да я употребяват за политически ползи и КФН може да се самосезира”, съобщи Христов.

Той разяснява думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че „ ЧЕЗ е продадена на втората Гинка” с думите: „ Казвам се Асен. Не се одобряваме като втората Гинка. Това беше просто една метафора”.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък разяснява, че договорката се реализира в „ тежка корупционна тишина”. Асен Христов съобщи, че се е чул с него и той му е обяснил, че това не било персонално негово мнение, а на част от хората в Движение за права и свободи.

Според него повода договорката с „ Инерком” и Гинка Върбакова да се провали е, че тя е доста дребна компания, която се е пробвала да надскочи себе си, а банките не са й повярвали.

„ Предимството на „ Еврохолд” е, че сдружението е от ранга на ЧЕЗ – огромна компания, добре известна в чужбина. Големите банки ни познават и са ни предоставяли неведнъж запаси, с които сме придобивали сдружения в чужбина”, разясни ръководителят на Надзорния съвет на сдружението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР