Повече от месец българските пациенти, нуждаещи се от трансплантация и

...
Повече от месец българските пациенти, нуждаещи се от трансплантация и
Коментари Харесай

Разрешени ли са трансплантациите по спешност у нас по време на извънредното положение?

Повече от месец българските пациенти, нуждаещи се от трансплантация и включени в листите на чакащите за съответния орган, не могат да се подложат на интервенция даже при подобаващ донор. Забраната за този тип действия бе въведена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Причината - рискът от болест с ковид и настъпване на затруднения.
1200 са българите, които чакат нов орган. Състоянието им се следи от наблюдаващите ги лекари, само че може и внезапно да се утежни. В случай на незабавна потребност от трансплантация и съществуване на подобаващ донор такава ще бъде направена сигурно. Това оповестяват от организация “Медицински контрол ” за “24 часа ”. От оповестяването на изключително състояние досега обаче сходна информация не е подавана към тях.
“При утежняване на положението на евентуален реципиент съответният трансплантационен център актуализира положението му в “статус на неотложност ” и осведоми организацията. В период до 24 часа по-късно те уведомяват всички лечебни заведения – донорски центрове, за съществуването на незабавен евентуален реципиент и дават нужните медицински параметри. Донорските центрове връщат отговори за съществуване или липса на подобаващ евентуален трупен донор ”, оповестяват от организацията.
Рискът от зараза с COVID-19 посредством даряване на органи е невисок, само че тези пациенти от първия миг на присаждането стартират да одобряват лекарства, които потискат имунитета, с цел да се понижи опцията организмът да отхвърли новия орган. Затова заразяването с новия патоген в такава обстановка би бил 100% съдбовен за тях, изясни на брифинг на оперативния щаб на 25 април шефът му ген. Венцислав Мутафчийски. “За трансплантиран болен допир с ковид е съдбовен, тъй като още от първата секунда, още по време на интервенцията, се вливат лекарства, които потискат имунитета. Затова за тези пациенти конфликтът с ковид е безусловно несъмнено 100% съдбовен ”, сподели тогава той и даде образец с Франция, където трансплантации се вършат единствено на доста незабавни пациенти с оставащи им дни живот. Подобен принцип следват и други страни в Европа.
Въпреки това даже в страни като Испания и Италия, които са най-засегнати от ковид, няма експлицитна възбрана за трансплантациите. Всяка обстановка и риск и там се преценят самостоятелно. За момента обновяване на трансплантациите у нас се планува едвам когато бъдат направени протоколи за деяние, които да предпазят както живите донори, по този начин и реципиентите. Кога, обаче, ще се случи това, не е ясно. Сред главните въпроси е до каква степен отлагането на трансплантациите е рисково поради опцията положението на всеки един чакащ внезапно да се утежни. Към това се прибавя казусът с неналичието на донори у нас, както и това, че намирането на съчетаем донор също е сложен развой.
От организацията изясняват за „ 24 часа “, че всеки трансплантационен екип преценя риска от отсрочване съгласно самостоятелни случай. “Необходима е профилирана здравна оценка изгода - риск от осъществяване на трансплантация в изискванията на COVID-19 ”, допълват оттова. Данните демонстрират, че от началото на изключителното състояние у нас е имало две донорски обстановки. Това демонстрира, че координаторите по донорство също не са спрели работа, споделят експертите. Органите обаче са изпратени по линия на програмата “Евротрансплант ”, както и за първи път посредством IT портала FOEDUS, в който членуват 11 страни от съюза. Той дава опция за бърза реакция – при потребност страните взаимно да си оказват помощ. Дарените органи дадоха късмет за живот на шестима чужденци.
“В изискванията на изключително състояние и при наложена възбрана на присаждане на органи от живи и трупни донори в България органите от двама донори бяха предоставени на европейски клиники по линия на FOEDUS и фондация “Евротрансплант ”, дават отговор от организацията на въпрос на “24 часа ” дали липса на подобаващи реципиенти у нас, или заповедта за прекратяване на трансплантациите е повода органите да бъдат изпратени в чужбина. Донор е 66-годишна жена от София, чиито бъбреци са трансплантирани на нуждаещи се пациенти в Гърция по линия на FOEDUS, а черният ѝ дроб е вкоренен в Германия през “Евротрансплант ”. Втората обстановка е от 16 април, когато бъбреците и черният дроб на мъж на 39 година от Плевен са изпратени още веднъж за Гърция по линия на FOEDUS. Преди да вземат органите, и двете страни са поискали резултати от проучване за COVID-19, които би трябвало да са негативни.
Чакащи животоспасяваща интервенция пациенти към този момент намерено оповестиха възмущението си от заповедта на министър Ананиев. Според тях освен Гърция, Италия и Испания, само че и Франция, Германия и Съединени американски щати също не престават с тези действия, изключително когато трансплантацията е незабавна и става въпрос за трупен донор. Нещо повече - в испанската столица Мадрид преди два дни бе направена първата в света трансплантация на 6 органа по едно и също време и то на дете. Според чакащите интервенцията, е противоречиво и изказванието, че срещата с ковид би приключила съдбовно. Вярно е, че незабавно след трансплантацията се пият мощни имуносупресори, само че техният банкет не се приключва и по-късно. Въпреки че са в по-малки дози, тези медикаменти не престават да подтискат имунната система. Освен това към този момент има десетки научни материали от лечебни заведения по света, от които излиза наяве, че огромна част от трансплантираните пациенти се излекуват сполучливо от ковид и все още няма доказателства, че тежките затруднения и смъртност при тях се разграничават от тези при здравото население. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР