Повече от хиляда вида палми са застрашени от изчезване. Това

...
Повече от хиляда вида палми са застрашени от изчезване. Това
Коментари Харесай

Повече от хиляда вида палми са застрашени от изчезване

Повече от хиляда типа палми са застрашени от изгубване. Това демонстрира изследване, публикувано в профилираното издание " Нейчър еколъджи енд еволушън ", в което се прогнозира, че 1381 типа от семейство палмови са сложени под риск. Авторите на изследването са употребявали изкуствен интелект за оценка на риска за цялото семейство палмови растения - от палмовите дървета до пълзящите растения, предава Би Би Си, представена от Българска телеграфна агенция. 

Палмовите са обстойно растително семейство, което обезпечава храна и заслон на милиони хора. 

" Трябва да създадем всичко належащо за отбрана на биоразнообразието и това включва повече от хиляда типа палми, за които към този момент знаем, че са застрашени ", сподели ръководителят на проучването доктор Сайдони Белот от Кралските ботанически градини Кю, Лондон. 

Екипът откриватели от Кралските ботанически градини Кю в Лондон открива, че над хиляда типа или малко над 50 на 100 от палмовите растения, са застрашени от изгубване. 

" С тази прогноза можем да помогнем за основаването на цели в консервационната активност и за установяване на типовете за запазване в страните, в които са най-силно застрашени ", изясни доктор Стивън Бахман от екипа по запазване на типовете в Кю и един от ръководителите на проучването. 

Според създателите на изследването, предпочитаните региони за предприемане на дейности са Мадагаскар, Нова Гвинея, Филипините, Хавай, Борнео, Ямайка, Виетнам, Вануату, Нова Каледония и Сулавеси. 

Палмите са измежду растенията с най-голямо икономическо значение от всички растения в семейство палмови, като стотици от типовете спомагат за издръжката на милиони хора по света. Растенията обезпечават строителен материал, употребяват се за издръжка и лекуване на стотици общности в тропическите региони. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР