Повече от двама на всеки петима по света - 43%,

...
Повече от двама на всеки петима по света - 43%,
Коментари Харесай

България е в топ 5 на държавите, настроени песимистично за 2021 г.

Повече от двама на всеки петима по света - 43%, имат вяра, че идващите 12 месеца ще бъдат по-добри от последните. 24% считат, че ще бъдат по-лоши, а 26% - че ще са същите. Песимизмът е най-голям в Хонконг, където 57% споделят, че идващата година ще бъде по-лоша, до момента в който оптимизмът е най-силен в Азербайджан, където 73% считат, че годината ще е по-добра.
В България вярата за по-добра 2021 година е по-скоро нежна. 16% от запитаните българи имат вяра, че идната година ще е по-добра от пандемичната 2020 година, за 45% обаче тя ще е даже по-лоша, една четвърт чакат да е същата, а останалите не могат да преценяват. Така страната ни се подрежда измежду топ 5 на песимистите по света дружно с Италия, Хонконг, Полша и Република Корея. Българите наподобяват мощно песимистични и на фона на останалите страни от Европейски Съюз, където систематизираното равнище на скептицизъм е 31% от всички запитани, а на оптимизъм – 35%.
 Галъп: Новите ограничения по-скоро се одобряват добре " Галъп ": Новите ограничения по-скоро се одобряват добре
Новите ограничения против ковид по-скоро се одобряват добре и може би ще подействат за понижаване на страховете. Обществото обаче продълж...
Това са резултатите от най-дългогодишното международно проучване, извършено за пръв път през 1979 година от „ Галъп интернешънъл “, наречено „ В края на годината “. Покриващи повече от 40 страни и включващи над 38 000 пълнолетни жители, резултатите демонстрират също, че въпреки и респондентите да са по-оптимистични за 2021 година, позитивните настроения не се отнасят за световната стопанска система. В ущърб за доста бизнеси, наподобява, че потреблението ще се забави през идната година. 46% считат, че 2021 ще бъде година на стопански компликации, при единствено 25% вярващи, че ще бъде година на стопански разцвет.
В световен мащаб основно жителите на Европейския съюз са тези, които носят скептицизма – тъй като пандемията в доста страни от Съюза не демонстрира признаци за преодоляване. 61% от хората в Европейски Съюз считат, че 2021 година ще бъде година на стопански компликации.
Все отново, макар икономическия скептицизъм, наподобява че персоналното щастието съумява да си пробие път. 54% от международното население разказват себе си като щастливи, а единствено 14% споделят, че са нещастни.
По-скоро песимистичният взор към бъдещето е нормален за българското общество. В последните няколко години обаче сякаш равнищата на оптимизъм за бъдещето у нас се доближаваха до общите стойности за света, като в края на 2019 година 32% от пълнолетните българи отговаряха, че чакат по-добра 2020 година, а 22% смятаха, че тя ще бъде по-лоша от 2019 година Изглежда, че, отразила се тежко и на здравната система, и на икономическата обстановка в страната, е засегнала тежко и очакванията за по-благоприятно директно бъдеще – изключително след внезапното увеличение на заболелите и умрелите в последните месеци на 2020 и наложените нови ограничавания.
Що се отнася до упованията за икономическата обстановка, настроенията у нас още веднъж са по-скоро отрицателни. Едва 5% от българите чакат година на стопански разцвет, 64% считат, че 2021 година ще е година на стопански компликации, а 20% чакат икономическата обстановка в страната да е същата като през 2020 година Останалите се затрудняват да отговорят.
 Галъп: 59% от българите желаят оставка на кабинета и бързи избори, Българска социалистическа партия повежда пред ГЕРБ " Галъп ": 59% от българите желаят оставка на кабинета и бързи избори, Българска социалистическа партия повежда пред ГЕРБ
В рецесията двете съществени партии търпят ерозия и са с изравнени сили, а публиката се е преориентирала или към негласуване (29,4% от всичк...
И по този индикатор страната ни е измежду топ 5 на отрицателните отговори. Мнозинства от над две трети чакат сложна в стопански проект година и в Обединеното кралство (71% отговарящи негативно), Австрия (70%), Италия (67%) и Босна и Херцеговина (66%).
На фона на Европейския съюз обаче, България е покрай общите стойности по този индикатор. Сред жителите на Европейски Съюз 12% чакат стопански разцвет, 61% свързват 2021 година с очакване за стопански компликации, а за 21% тя ще бъде същата в стопански проект. Останалите се затрудняват да отговорят.
В края на 2020 година 41% у нас заявяват, че са по-скоро щастливи или доста щастливи. 46% не се дефинират нито като щастливи, нито като нещастни, 10% споделят, че са нещастни или доста нещастни. Останалите не могат да дефинират. Традиционно, българите са по-скоро в долната част на класацията, що се отнася до персонално благополучие. И през 2020 година българите наподобяват по-нещастни на фона на систематизираните стойности на благополучие по света (54% по света щастливи или доста щастливи и 14% нещастни или доста нещастни) и на междинния европеец (50% в Европейски Съюз споделят, че са щастливи или доста щастливи, 12%, че са нещастни или доста нещастни, а 37% са в междинната зона).
Все отново световните проучвания на „ Галъп интернешънъл “ в последните години сочат, че чувството за персонално благополучие у нас гладко укрепва. Въпреки невисоките упования за идната година, тежката 2020 година не е съумяла да пречупи чувството за персонално благополучие у българите – доколкото го има. В това отношение страната ни е надалеч от дъното на класацията, установяват от " Галъп ".
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР