Повече от два милиона деца в Германия живеят в бедност,

...
Повече от два милиона деца в Германия живеят в бедност,
Коментари Харесай

Все повече бедни деца в Европа. Какви са причините?

Повече от два милиона деца в Германия живеят в беднотия, т.е. те и фамилиите им разполагат с по-малко от 60% от междинния приход. Това демонстрира нов отчет на Международната филантропична организация „ Спасете децата ". Германия не е изключение от общата картина в Европа, където има растеж на бедните деца: през 2021 година техният дял се  нараснал с 200 хиляди до 19,6 милиона деца. Казано по различен метод: всяка четвърто дете в Европа е застрашено от беднотия или обществено изключване. В Германия - всяко пето дете.

В тази връзка Ерик Гросхаус от " Спасете децата " споделя пред АРД, че към този момент не може да има никакви оправдания. " Правителството би трябвало най-накрая да извърши обещанията си във връзка с битката с детската беднотия ".

Румъния е най-засегната

Изследвана е детската беднотия в 10 страни от Европейски Съюз (България не е измежду тях) плюс още четири други – Албания, Босна и Херцеговина, Косово и Исландия. Най-голям е делът на децата, застрашени от беднотия Румъния – 41,5 %, следвана от Испания с 33,4 на 100. Най-добре се показват две скандинавски страни – Дания и Финландия - надлежно с 14% и 13,2% дял на живеещите в беднотия деца. С 23,5 на 100 дял на застрашените от беднотия деца Германия се намира малко под междинната стойност за Европа.

Над два милиона деца в ермания жимеят в беднотия - с приходи на фамилията под 60 на 100 от междинния за станатаСнимка: picture-alliance/dpa/J. Kalaene

Авторите на отчета показват като съществена причина за растежа на детската беднотия повишаването на храните и рецесията с климата. Най-силно наранени са фамилиите в секторите с ниски и междинни приходи, които пострадаха от пандемията с ковид. А изключително застрашени от беднотия са децата с мигрантски генезис, с физически или умствени увреждания, представителите на етнически малцинства или децата с един родител, излиза наяве още от отчета, представен от разнообразни немски медии.

Къде е България?

Подобно изследване в България е извършено в границите на план, финансиран от УНИЦЕФ-България в партньорство с Фондация „ За нашите деца ". Според него през 2020 година застрашени от беднотия и обществено изключване са били 36,2 на 100 от българчетата.

Най-рискови са следните групи: многодетните фамилии (близо 67 на 100 от семействата с двама възрастни и повече от две деца), следвани от самотните родители (около 49 % от семействата с един родител, отглеждащ самичък децата си).

Вижте и нашата снимкова изложба: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР