Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух

...
Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух
Коментари Харесай

Проучване: Почти няма хора на планетата, които да не дишат мръсен въздух

Повече от 95% от популацията на света диша вреден въздух и най-тежко наранени са бедните народи, се споделя в нов отчет.
Според годишния отчет на " Глобал еър ", оповестен от Института по опазване на здравето, продължителното излагане на нечист въздух предизвиква почти 6,1 милиона смъртни случая по света през 2016 година.
В отчета се споделя, че дишането на нечист въздух въздух води до инфаркти, рак на белия дроб и хронични белодробни болести , причинявайки при доста от тях преждевременна гибел. Също по този начин се твърди, че замърсяването на въздуха е четвъртата най-честа причина за смъртност измежду всички опасности за здравето в международен мащаб като високото кръвно налягане, диетите и тютюнопушенето.
Според отчета Китай и Индия са виновни за над 50% от смъртните случаи в международен мащаб, дължащи се на замърсяване на въздуха. Една четвърт са смъртните случаи от замърсяването на въздуха в Индия и близо един на всеки пет души - в Китай, се споделя в отчета. Китай е постигнал прочут прогрес в намаляването на замърсителите, до момента в който в Пакистан, Бангладеш и Индия се отбелязва най-голямо нарастването на равнищата на замърсяване на въздуха от 2010 година насам.
Използването на твърди горива в домовете на хората за готвене или отопление води до фрапантно замърсяване на въздуха . През 2016 година общо 2,5 милиарда души - един на всеки трима жители в света, са изложени на замърсяване на въздуха от твърди горива като дървесина или въглища. Повечето от засегнатите живеят в страни с ниски и междинни приходи в Азия и Африка. Посочва се също по този начин, че броят на хората, които употребяват твърди горива е намалял от 3,6 милиарда души по света през 1990 година до към 2.4 милиарда през 2016 година, макар възходящото население.
През 2015 година всеки един на шест смъртни случая по света, е обвързван със замърсяване под някаква форма - въздух, вода, почви, химическо замърсяване или замърсяване на работното място. Преобладаващата част от жертвите на замърсяването, 92%, живее в страни с ниски и междинни приходи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР