Повече от 90% от жилищата у нас не са застраховани

...
Повече от 90% от жилищата у нас не са застраховани
Коментари Харесай

Проблем със застраховките. Какво става при силно земетресение?

Повече от 90% от жилищата у нас не са застраховани при земетресение. Това демонстрират данните на сектора. В същото време част от постройките са уязвими при мощен трус като този в Турция, предизвестяват строителни специалисти, представени от Нова телевизия.

Общият брой на жилищните здания у нас е малко над четири милиона. Едва 7-8% от тях са застраховани. Според специалисти обаче това слага под риск стотици фамилии у нас при трус, наводняване, пожар или други бедствия. Рискът „ земетресение ” е част от пакетите при имуществените застраховки, като в множеството случаи той е избираем. В същото време, съгласно специалисти, 20% от столичани да вземем за пример живеят в рискови здания.
-->
Преустроени партери за магазини и гаражи. Остъклени тераси. Премахнати при ремонт цели стени. Все по-често Валентин Йовчев се натъква на сходни образци до момента в който се разхожда от София. Заедно с него вършим бърза инспекция на панелните блокове в столичния квартал „ Дружба ”. След мощното злополучие при съседите, той е обезпокоен – до каква степен такива здания ще устоят при възможен трус у нас.

Именно постройките с нерегламентирани преустройства са най-уязвими при земетресение, демонстрират изпитванията и на специалистите у нас. Според проектанта инж. Марин Гергов издръжливостта на един блок или къща при трус зависи не толкоз от вида строителство, а от това по какъв начин се стопанисва. Това демонстрират и градивните експертизи, направени от учените от Университета за архитектура, строителство и геодезия след някои от най-мощните земетресения у нас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР