Повече от 50 години след като така нареченият Зодиак убиец

...
Повече от 50 години след като така нареченият Зодиак убиец
Коментари Харесай

След 51 години шифърът на Зодиак е разгадан

Повече от 50 години откакто по този начин нареченият Зодиак палач за пръв път стартира да тероризира улиците на Северна Калифорния, разбивачи на кодове са разгадали шифъра  от 340 знака, изпратен до редакцията на вестник “Сан Франциско Кроникъл “ през 1969 година Новината е доказана от ФБР.

Убиецът, който по този начин и не беше хванат, убива петима души или с наръгване с нож, или при престрелки. Той тероризира региона на залива на Сан Франциско в края на 60-те години на предишния век.

Наречен " 340 код ", известието е разгадано от триото- Дейвид Оранчак, разработчик на програмен продукт във Вирджиния, Ярл Ван Ейке, белгийски компютърен програмист, и Сам Блейк, австралийски математик.

Разгаданото известие е едно от няколкото, изпратени до вестници по време на убийствата.

Дешифрираният текст не хвърля светлина върху самоличността на килъра. Ето какво гласи той: „ Надявам се, че се забавлявате доста, пробвайки се да ме хванете. Не се опасявам от газовата камера, тъй като тя ще ме изпрати по-скоро в Рая, тъй като в този момент аз имам задоволително плебеи, да работят за мен ”.

Съобщението, което Оранчак дефинира като „ още от боклуците на търсещия внимание Зодиак ”, се състои от редове от основни букви и знаци. Екипът, разгадал кода, който употребява човешката досетливост и програмен продукт за дешифриране а известия, посвещава напъните си на жертвите на Зодиака и техните близки.

" Беше необикновено. Това беше огромен потрес, в никакъв случай не съм си мислил, че ще намерим нещо, тъй като бях привикнал толкоз доста да се продънвам ", сподели Оранчак, който работи по разрешаването на известията на килъра от 2006 година

ФБР удостовери разбиването на кода и съобщи, че продължава да търси правдивост за убитите.

Поредицата от убийства стартира през декември 1968 година с мъж и жена, убити в колата им. През юли 1969 година бяха убити още един мъж и жена, само че мъжът оцелява. По-късно същата година мъж и жена – двойка, са намушкани до езеро. Само мъжът е оживял. През октомври 1969 година в Сан Франциско е убит водач на такси.

Убиецът, който в никакъв случай не е разпознат, твърди, че е умъртвил 37 души в писма до вестници, само че следователите са работили въз основа на общо седем жертви, от които пет убийства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР