Повече от 303 милиона kWh природен газ са пренесени по

...
Повече от 303 милиона kWh природен газ са пренесени по
Коментари Харесай

Пълна пара на интерконектора, 303 млн. kWh минаха през тръбата за дни

Повече от 303 милиона kWh природен газ са пренесени по интерконектора Гърция-България в първите дни на комерсиална употреба на оборудването (1-9 октомври).

Преносният оператор ICGB ще предложи месечен входен и първоначален потенциал за ноември на 17 октомври. Търговете ще се проведат на две водещи европейските платформи - PRISMA и RBP, оповестяват от компанията.
-->
182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и съставлява директна връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). От 7:00 ч. на 1 октомври от TAP по IGB постъпват цялостните размери азерски газ по контракта на българската страна с Азербайджан.

„ Количествата природен газ, доставяни всекидневно от ICGB по интерконектора, обезпечават на България и по-широкия район нов благонадежден източник на газ, като това ни оказва помощ да подсигуряваме сигурността и диверсификацията на доставките в един сложен интервал както за обособените страни в Европа, по този начин и за бизнеса и самостоятелните консуматори “, обявиха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас (на горната снимка). По думите им ежедневните поръчки за транспорт по газопровода се извършват по график и употребата не е срещнала никакви механически проблеми в първите дни на работа на оборудването.

Междувременно президентът Румен Радев благодари на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис за поддръжката за доставката на енергийни запаси.

„ Искрена благодарност към премиера Кириакос Мицотакис за навременната му поддръжка при доставката на енергийни запаси. България и Гърция за следващ път потвърждават цената на нашето стратегическо партньорство “, написа българският държавен глава в Туитър.

Sincere appreciation to Kyriakos Mitsotakis for his timely support on the delivery of energy resources. Bulgaria and Greece once again prove the value of our strategic partnership.
— President.bg (@PresidentOfBg)
Интерконекторът с Гърция е с общ потенциал от 3 милиарда куб. м. годишно, като повече от половината към този момент е запазен по дълготрайни контракти с дълготрайност до 25 година Свободният потенциал се предлага при цялостна бистрота на две от най-големите европейски платформи. При цялостна натовареност, газопроводът може да обезпечи съвсем цялото зимно ползване на България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР