Повече от 300 души са номинирани за тазгодишната Нобелова награда

...
Повече от 300 души са номинирани за тазгодишната Нобелова награда
Коментари Харесай

Тръмп, Навални и Грета Тунберг са номинирани за Нобел за мир

Повече от 300 души са номинирани за тазгодишната Нобелова премия за мир, заяви Нобеловият институт. Сред тях са двама съперници - някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и активистката на климатичните митинги Грета Тунберг.

Общият брой от 329 номинации не съумя да счупи върха, подложен през 2016 година, когато имаше 376 номинации, оповестява БГНЕС. Имената на номинираните се пазят в загадка най-малко 50 години, само че спонсорите - в това число политици, някогашни лауреати и академични преподаватели - могат да изберат да създадат своя избор обществен.

Наред с Тръмп и Тунберг, известните номинирани тази година включват групи в челните редици на битката с пандемията, в това число Световната здравна организация и Алиансът " Гави ". Алиансът е неправителствена организация, която посред безредната конкуренция за доставки в развития свят мисли за бедните страни, които нямат късмет да се доберат до ваксини.

" Това беше специфична година, белязана от COVID-19, и би било изненадващо, в случай че това не беше отразено в естеството на номинациите ", сподели шефът на Нобеловия институт Олав Нйолстад пред Франс прес. Комитетът ще показа своя избор на 8 октомври. Миналата година притежател на наградата стана Световната стратегия за храните (WFP).

Тази година измежду други известни претенденти са Неправителствени организации за независимост на печата като „ Репортери без граници “ (RSF) и Комитетът за отбрана на публицистите (CPJ). Политически деятели като Светлана Тихановская от Беларус и руснакът Алексей Навални също са в листата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР