Повече безплатно саниране на жилищни сгради няма да има. Следващата

...
Повече безплатно саниране на жилищни сгради няма да има. Следващата
Коментари Харесай

Безплатното саниране свърши, новото ще е със самоучастие

Повече гратис саниране на жилищни здания няма да има. Следващата порция актуализирани частни домове ще бъда с финансово присъединяване на живеещите в блока. Какво ще бъде то към момента не е ясно. Това се схваща от известие на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).
Регионалното министерство е тествало настройките на жителите какъв брой са подготвени да платят за саниране. Проучване на "Екзакта рисърч груп " измежду 1500 българи в 98 града посочило, че 40 на 100 от тях биха приели да вземат участие с избран % в санирането.
На въпрос "Какъв % от ограниченията за енергийна успеваемост на жилището си бихте могли да платите сами, в случай че страната не ги поема ", близо една пета дават отговор, че могат да финансират до 25% от разноските. Всеки десети може да задели сред 26 и 50%, а други 1.5 на 100 - сред 51 и 99%. Готови да поемат инвестицията напълно са 8.9 на 100 от интервюираните.
В цифрово изражение – 13.5% от хората декларират, че могат да заделят до 500 лева за саниране на жилището си. Други 7.5% показват сред 501 и 1000 лева, а 8.3% - сред 1001 и 2000 лева
Голяма е групата на тези, които не могат да посочат съответна сума, и считат, че разноските за саниране не са по джоба им. Такива са 56.3% от участниците в изследването.
Данните от анкетата демонстрират още, че в многофамилните жилища за поддръжка на постройките се събират най-вече минимални месечни вноски от притежателите. Такъв е разновидността при 35% от участниците в проучването. Най-масовата месечна вноска е в размер на 5 лева за член от домакинство.
Една трета от участвалите в изследването споделят, че при потребност от поправки се събират спомагателни средства. Близо 12 на 100 пък имат основан специфичен фонд за поддръжка на общите елементи на постройката.
По Националната стратегия за енергийна успеваемост са въведени в употреба 1129 санирани здания, а в развой на строителство са 439 към 4 април 2018 година, демонстрират данните на Министерство на регионалното развитие.
"Безплатно " саниране, което се поема от всички българи, ще има за 2022 здания с подписани контракти за финансиране от Българската банка за развиване. Всички те би трябвало да са подготвени до края на 2019 година
"Обмисля се обаче на идващ стадий от програмата хората да вземат участие във финансирането с избран % поради избрания в законодателството ангажимент за притежателите да поддържат имуществото си в положително техническо положение за тях и за близките ", е посочено в известието на районното министерство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР