Поуката за Дани Кирилов: Ако не си Шекспир, не вдигай

...
Поуката за Дани Кирилов: Ако не си Шекспир, не вдигай
Коментари Харесай

Как СпонджБоб прати ГЕРБ в бурното море

Поуката за Дани Кирилов: Ако не си Шекспир, не вдигай доста звук за нищо   Предложението им за нова конституция с дребен късмет да не се разбие в политическия талян
 

Ако не си Шекспир, не вдигай доста звук за нищо. Ако беше жив, през днешния ден блестящият полски сатирик Станислав Лем, който апропо е бил правист, несъмнено би поправил крилатата си мисъл на: Ако не си Доналд Тръмп, не пиши във фейсбук. И по този начин задочно щеше да защищити българския си сътрудник Данаил Кирилов от гафовете, които го изхвърлиха отвън министерския ръб.
Заради един СпонджБоб и квадратните му гащи, той изпита на гърба си всичко - от осанна до разпни го. Само за ден фейсбук групата на умните и красивите, която го кодоши на тематика кои са 250-имата, наричащи го Барни Ръбъл, скочи на 16 000.
Дали министър председателят Бойко Борисов ще одобри или не оставката му, към този момент няма никакво значение. Защото Кирилов, за който другояче споделят, че е ослепителен правист, спасявал ГЕРБ нееднократно от какви ли не депутатски безумия, влезе за следващ път неразумно самоуверено в окото на политическата стихия, като разруши собстената си кариера и в допълнение разклати лодката на обичаната си партия.
Изпуснатата фраза от правосъдния министър по време на едно от най-знаковите мероприятия на Иван Гешев измести тематиката от преброяването на прокурорите и съдиите, които застават зад независимостта на правосъдната система, върху

броене на почитателите на паметния сериал за  Флинтстоун
А меметата с Кирилов, които заливат дни наред обществените мрежи, се оказаха много сериозна конкуренция на видеоклиповете с ковчези и бесила, пускани от Отровното трио да поддържат затихващия интерес към митингите.
Докато народът с забавление изпраща правосъдния министър, за политиците 15-ата оставка в кабинета Борисов въобще не провокира усмивка. Овакантеното кресло навръх този  министър сега, в който ръководещите договарят за нова конституция и Велико национално заседание, е един от политическите рядкости, които са си нашенски патент.
Поне поради това изборът за правоприемник не би трябвало да се проточи.
Само час след заявената оставка на Кирилов, медиите незабавно завъртяха за правоприемник името на именития конституционалист Георги Близнашки. Професорът от Софийския университет обаче побърза да пресече интригата, като съобщи, че никой не е разговарял с него.

Едва ли някогашният длъжностен министър председател би си купил фабрика на 8 септември
влизайки в кабинет с резистентност на ръба. И то единствено като правосъден министър. Далеч по-вероятно е да изчака с решението си по-сериозно завъртане на политическия рул според от есенните ветрове, които ще поразпръснат черните облаци.
Разбира се, не е за изключване и разновидността, при който в огнения стол, изгорил и Цачева, и Кирилов, ГЕРБ ще съблюдава традицията и ще настани сегашната шефката на правната комисия в Народно събрание Анна Александрова. Казват, че въпреки да стои в сянка от прожекторите, тя е юрист с голям опит и би внесла баланс в системата.
Въпрос на време е да забележим дали рокадата ще предвари или ще спъне 120-те подписа за внасянатето на предлагането на ГЕРБ за привикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. Преговорното трио Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Менда Стоянова потегли лъкатушейки сред членовете и алинеите на поправките, за които би трябвало болшинство, по-голямо от депутатите на ГЕРБ.

Удари на камък с хората на Красимир Каракачанов
които бяха безапелационни: няма 120 подписа за внасяне на плана в Народно събрание, в случай че шестте оферти за ремонти на Вътрешна македонска революционна организация не залегнат в плана. Или най-малко част от тях. А те са: учебен ценз, наложително гласоподаване, обезпечени права и поданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната работа, гарантиране на фамилията като съюз сред мъж и жена. Ако дотук всичко е в графата задоволително за България и не напълно за Европа, то в шестото изискване е заложена бомба: законодателна самодейност за президента и право президентът да желае избор на съмнение на държавното управление. Самата догадка, че от сходна власт може да се възползва Радев, даже и да не получи втори мандат и в никакъв случай да няма тази опция, изправя косите на ГЕРБ. И минира връзките с патриотите. Като министър, за който се допуска, че владее изкуството на войната, Каракачанов най-вероятно си е направил добре сметката. Ще се откаже от изискване номер 6, в случай че останалите 5 минат. Или ще натиска за всичките, в случай че не желае нищо да мине.
За разлика от него,

много по-гъвкаво влезе в играта сътрудникът му Валери Симеонов
Той заявява поддръжка за Велико народно събрание и промени в конституцията, само че замълча дали ще упорства някои от 9-те оферти на НФСБ да влязат в плана. Със сигурност обаче ще го направи по-късно и не по-малко без заобикалки от Каракачанов. Все отново да не забравяме, че предизборната акция - дали за постоянен или за ексклузивен избор, тече с цялостна мощ. И всеки гледа да натрупа дивиденти първо за себе си. Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР