Потенциално вредните химикали, които могат да повлияят на нормалното функциониране

...
Потенциално вредните химикали, които могат да повлияят на нормалното функциониране
Коментари Харесай

С вредните химикали се заемат и страните-членки от ЕС

Потенциално нездравословните химикали, които могат да повлияят на естественото действие на човешките хормони, са известни като ендокринни извършители (ЕР), съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Тези най-вече химически субстанции могат да провокират редица здравословни проблеми. С тях към този момент се заемат и страните-членки от Европейски Съюз, които утвърдиха лист на критериите на Европейската комисия, които да оказват помощ за идентифициране на ендокринните разрушители в продуктите, употребявани в селското стопанство.

Каква е ендокринната система?

Ендокринните тъкани на тялото - като надбъбречните, хипофизните щитовидните жлези и други- създават хормони, които се секретират в кръвта, с цел да управляват и координират редица витално значими функционалности на тялото. Тези хормони оказват помощ да се контролират равнищата на сила, възпроизводството, растежа, развиването, както и нашата реакция на стрес и пострадване.

Какво съставляват ендокринните разрушители?

Терминът „ ендокринен унищожител “ идва от проучване от 1992 година на американския епидемиолог Тео Колборн за въздействието на химическите артикули върху хормоните.

Според Световната здравна организация, ендокринният извършител е вещество (или примес от вещества), което нарушава функционалностите на хормоналната система и затова е нездравословно за човешкото здраве и репродукцията, даже при доста слаби равнища на експозиция.

Как работят ЕД?

От проучванията върху животни, откривателите са научили, че ендокринните извършители могат да имитират естествено срещащи се хормони - като женския естроген и мъжкия андроген. Те се свързват с рецептор в човешка клетка и блокират свързването на естествения хормон с него. Това предизвиква редица неизправности в тялото.

Разрушителите могат също по този начин да повлияят на метода, по който естествените хормони и техните рецептори се освобождават и управляват, да вземем за пример, променяйки метаболизма на черния дроб.

Къде са открити ЕД?

Навсякъде. Хората са изложени на химикали, разрушаващи хормоните, посредством ежедневни артикули, в това число храни и питиета, медикаменти, пестициди, козметика, пластмаси, перилни препарати и играчки. Те даже могат да бъдат открити във въздуха и праха и имат способността да навлязат в телата ни през кожата. Тези химикали могат да се трансферират от майка на дете посредством плацентата или кърмата.

Има хиляди химикали, които могат, независимо или в композиция с други, да нарушат нашите хормонални и имунни системи.

Какви са въздействията?

Заподозрените съединения са свързани с изменена репродуктивна функционалност при мъже и дами, нараснала периодичност на рак на гърдата, нарушаване на нервната и имунната система, необикновен напредък и забавено развиване при децата.

Капацитетът за разрушение на ендокринната система на някои химикали - пестицидни DDT, диоксини и токсични съединения, наречени PCBs- са добре известни, само че за хиляди други въздействията към момента не са потвърдени. Докато доста молекули са били тествани поотделно за сигурност, малко изследвания са изследвали по какъв начин те взаимодействат с другите.

Конкретни образци

Бисфенол А (BPA) се употребява в огромни количества за произвеждане на поликарбонатни плоскости и епоксидни смоли. Американската национална токсикологична стратегия (NTP) изрази " известна угриженост " за въздействията при актуалните равнища на експозиция върху мозъка, държанието и простатата.

Ди(2-етилхексил)-фталат (DEHP) е всеобщо създавано химично вещество, необятно употребявано в опаковките на хранителни артикули, някои детски артикули и медицински произведения от PVC. Това може да съставлява риск за човешкото развиване, изключително при най-малките.

Източници: Национален институт на Съединени американски щати по екологични здравни науки, Световна здравна организация.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР