Потенциална реакция от страна на Вашингтон на желанието на Турция

...
Потенциална реакция от страна на Вашингтон на желанието на Турция
Коментари Харесай

Скъпи яхти на богати руснаци в Турция опъват нервите на Белия дом

Потенциална реакция от страна на Вашингтон на желанието на Турция да обезпечи „ безвредно пристанище “ за богатия съветски хайлайф може да бъдат наказания против локалната яхтена промишленост. Това сочи обява във в. New York Times (NYT), представена от „ Независимая газета “. Американското издание оповестява за извънреден приток на елитни съветски плавателни съдове в Турция. Според New York Times те са свързани със глобените капитали на персони от Руската федерация. Въпреки това политически наблюдаващи са на мнение, че опитите за оказване на напън върху президента Реджеп Тайип Ердоган единствено ще му оказват помощ преди общите избори през 2023 година

„ Факт е, че Белият дом има опция да наложи ограничавания върху притока на първокласен морски превоз към Турция “, споделя пред NYT някогашният координатор по санкционната политика в Министерството на финансите на Съединени американски щати Даниел Танебаум.

Според него, даже Анкара да не има намерение намерено да сътрудничи за налагането на вторични наказания против Кремъл, едно от средствата за насила са американските ограничавания против компании, които обслужват суперяхти, за които се твърди, че са на богати руснаци. Също по този начин с ограничаващите ограничения може да бъде обиден кетъринг бизнеса, пристанищните оператори и даже бензиностанции.

Вестникът цитира резултатите от свое изследване, съгласно което през последните месеци минимум 32 яхти са се пробвали да се скрият в турски води. Според NYT съдовете са свързани с съветски глобен капитал. Към 20 октомври в Турция е имало минимум 13 от тези плавателни съдове, които са директно или индиректно свързани с фигуриращите персони в „ черните “ описи. Изданието отбелязва, че идването на „ флотилията “ се е трансформирало във фактор за напрежение в двустранните връзки сред Анкара и нейният съдружник Вашингтон, който вижда обстановката като признак на сериозен проблем. Това е  желанието на Турция да отвори вратите към своята  финансова система за Русия, което ще подкопае западния режим на наказания.

В световен мащаб яхтената промишленост през 2022 година сподели нарастване на търсенето. Въпреки войната в Украйна и последвалите старания за търсене и изземване на съветски елитни плавателни съдове в чужбина, международната промишленост преодолява тези катаклизми с минимални загуби. Профилираното издание Boat International цитира резултатите от годишния си отчет, съгласно който към 2022 година 1024 суперяхти са били в развой на създаване или планиране. Това е с 24% повече от миналата година, сочат резултатите от изследването. Оттеглянето на съветските клиенти в сянка, както може да се разбере от мненията на представители на промишлеността, се компенсира от притока на богати американци.

Както отбелязва турският политически анализатор Керим Хас, Съединени американски щати към момента имат съществени благоприятни условия да наложат наказания против Анкара, само че към този момент всичко се свежда до предизвестия за нуждата от съблюдаване на „ алените линии “ в процеса на взаимоотношение с Кремъл. „ Вашингтон ще бъде в подготвеност до началото на общите избори в Турция, с цел да види по какъв начин ще свършат те “, изяснява анализаторът. „ Ако администрацията на Байдън инициира ограничавания преди началото на вота, това единствено ще е коз в ръцете на Ердоган “, прибавя Хас. Президентът на Турция ще може да трансферира отговорността за всички отрицателни резултати върху Америка, допуска анализаторът.

Въпреки връзките в НАТО, локалните управляващи в Турция нерядко прибягват до антизападна изразителност, с цел да активизират своя електорат. Не забравяйте, споделя Хас, че въпросът за присъединението на Финландия и Швеция към НАТО зависи от Анкара.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР