Построяването на чакания от години газопровод до заводите в Средногорието

...
Построяването на чакания от години газопровод до заводите в Средногорието
Коментари Харесай

Газификацията на заводите в Средногорието ще вдигне консумацията с 10%

Построяването на чакания от години газопровод до заводите в Средногорието ще усили потреблението на синьо гориво в България с 10 %. Изчисленията са на " Булгаргаз ", която влага 36 млн. лева в довеждащата тръба до Панагюрище и Пирдоп, която би трябвало да бъде разширена и към Челопеч и Златица. Те бяха показани от Владимир Малинов, началник на държавния газов оператор, по време на посещаване в петък на премиера Бойко Борисов на градежа на оборудването. Министър-председателят бе придружаван и от шефове на медодобивния комбинат " Аурубис ", който ще бъде причислен към газовата мрежа.

" Благодарение на това, че намалихме с над 50 % цената на газта, виждате, че по време на пандемията, освен не се понижиха вложенията и не се редуцираха хора, а с 250 млн. лева се усилват вложенията ", разяснява Борисов след думите на представителя на " Аупубис ", че компанията до момента е вложила 1.2 милиарда лева в България, а в този момент извършва капиталова стратегия за още 200 млн. лева.

Миналия март бе предоговорена цената на съветските газови доставки и новата оценявам влезе в действие със задна дата – от август 2019 година

Газопроводът е извънредно значим поради посоката, в която се развива Европа, с цел да може да реализираме задачите за декарбонизация и климатична индиферентност. Изграждането му е знак за продължаващото развиване на вложенията ни в България, уточни представителят на " Аурубис ".

" Тръбата наподобява дребна, само че ще усили потреблението на газ в страната с 10 % ", сподели Малинов и показа параметрите на тръбата. Тя ще е с потенциал 300 млн. куб. м годишно и би трябвало да бъде издигната за 230 дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР