В Русе се провежда двудневен семинар Социална свързаност и подкрепа“,

...
В Русе се провежда двудневен семинар Социална свързаност и подкрепа“,
Коментари Харесай

Русе е домакин на семинар „Социална свързаност и подкрепа“

В Русе се организира двудневен семинар „ Социална съгласуваност и поддръжка “, който има за цел да увеличи информираността по отношение на обществените услуги и даването им от страна на Българската православна черква. Събитието в конферентната зала на хотел „ Дунав “ беше намерено от Негово преосвещенство Главиницкият свещеник Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. В приветствието към присъстващите се включи и кметът Пенчо Милков.

„ Социалните услуги са жизненоважен съставен елемент на актуалното общество. Те освен подкрепят най-уязвимите, само че и основават основата за едно по-справедливо и стабилно бъдеще. Поради тази причина непрекъснатото им развиване и усъвършенстване би трябвало да бъдат приоритет за всяко общество, което се стреми към напредък и благоденствие на всички свои членове “, сподели Пенчо Милков.

В откриването на семинара присъединяване взеха свещеноиконом Серафим Янев, създател на първите църковни обществени услуги у нас, протойерей Димитър Димитров – епархийски представител на обществените действия към Русенската Митрополия, представители на централната и локалната управляващи, както и неправителствени организации и жители.

Събитието се провежда по отношение на осъществяване на план „ Социална съгласуваност и поддръжка “, който е напълно финансиран от Фонд „ Социална протекция “. Той се извършва от Сдружение „ Света Богородица “ - първият снабдител на обществени услуги към БПЦ. Дейностите се реализират с присъединяване на специалистите от МТСП и представители на Българската православна черква от междуведомствена работна група, основана със заповед на министъра на труда и обществената политика.

Според уредниците БПЦ има значима роля в поддръжката на най-уязвимите групи и посредством даването на обществени услуги от църковните общности би могло да се способства за развиването на грижата за нуждаещите се групи от популацията. Освен повишение на информираността, събитието ще даде опция за шерване на положителни практики, обмяна на опит и по-добро схващане на нормативната уредба, касаеща обществените услуги. Ще бъдат сложени значими тематики, свързани с регистрацията на Неправителствени организации, лицензиране за даване на обществени услуги и други, като присъединяване ще вземе и изпълнителният шеф на Агенцията за качество на обществените услуги Виктория Тахова.

Сред представителите на семинара са още ръководителят на магистърската стратегия „ Църковно обществено дело “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ доцент доктор Костадин Нушев и доцент Божидара Кривирадева.

Това е вторият семинар в плана, чието начало бе обещано на 25 април в село Горна Малина от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски трон.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР