Постигнато е принципиално споразумение за удвояване на капацитета, който България

...
Постигнато е принципиално споразумение за удвояване на капацитета, който България
Коментари Харесай

Постигнато е споразумение за удвояване на капацитета, който България има в LNG терминала

Постигнато е принципиално съглашение за удвояване на потенциала, който България има в LNG терминала, строящ се в Александруполис. Това стана ясно след срещата при президента Румен Радев с представители на управлението на фирмите „ Gastrade ” и „ Copelouzos Group ”.

Държавният глава посочи, че терминалът е от решаващо значение освен за задълбочаване на стратегическото партньорство сред България и Гърция. Той открои и значимостта му за гарантиране на икономическата непоклатимост на Балканите и в Централна и Източна Европа.

Радев напомни, че България е акционер с 20% в терминала за полутечен газ в Александруполис, като страната ни има запазен потенциал за идващите 10 години.

По време на срещата президентът разгласи, че служебното държавно управление ще открие допустимо най-скоро търгове за доставка на природен газ в средносрочен и дълготраен проект, като ще остави на идващия постоянен кабинет да приключи процедурите.

Икономическата непоклатимост в района посредством действителната диверсификация, сигурността на доставките и засилената конкуренция, изисква терминалът в Александруполис да бъде обвързван с междусистемната газова връзка сред „ Ай Си Джи Би ”, разяснява президентът Румен Радев. Той посочи, че се чака връзката да бъде подготвена на 1 октомврии е още едно доказателство за сполучливото партньорство сред България и Гърция.

Радев съобщи, че на фона на задълбочаващата се рецесия с доставките на газ за страната ни е извънредно значимо терминалът в Александруполис да бъде приключен в период.По проект терминалът би трябвало да е подготвен през 2023 година, като ще обезпечи нови количества газ за доставяне на районните пазари в Югоизточна Европа.

Представителят на „ Gastrade ” Костис Сифнеос разяснява, че повишение потенциала на терминала е от стратегическо значение. По думите му България ще е с приоритет при запазване на потенциал. Сифнеос акцентира, че страната ни се намира по пътя на доставки към Сърбия и Румъния и се надява те да стигнат и до Украйна.

Пред публицисти служебният министър Росен Христов заяви, че със споразумениетокапацитетът на терминала в Александруполис се усилва годишно от 500 на 1 милиарда кубически метра.

Росен Христов добави, че все още това решение не коства нищо на бюджета, защото се усилва банковата гаранция. Министърът посочи също, че дяловото ни присъединяване в плана е едно, а потенциалът, който сме резервирали и опцията да получаваме газ, е нещо напълно настрана.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР