Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството. Това заяви след края

...
Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството. Това заяви след края
Коментари Харесай

ПП и БСП постигнаха съгласие по приоритетите на правителството

Постигнахме единодушие по целите на държавното управление. Това съобщи след края на диалозите с Българска социалистическа партия препоръчаният за кандидат-премиер на " Продължаваме промяната " Асен Василев, съобщи Българска национална телевизия.

" Постигнахме също единодушие да се изготви в доста къси периоди стратегия от експертните екипи, която да бъде призната и на политическо равнище и която да залегне с ясни периоди и задължения какво ще се случи от в този момент до края на годината като промени и действия. Силно имам вяра, че ще успеем да създадем държавно управление, което да продължи да работи за ползите на България, както първият кабинет ", сподели той.

" На първата среща от преговорния развой отчетохме положителното, което постигнахме за 6 месеца, а то не е малко ", съобщи от своя страна Корнелия Нинова. " Дадохме си сметка за слабостите, които проявихме, а една от тях, е че не подготвихме през цялото време ясна стратегия със задания и периоди. Затова през днешния ден поправяме тази уязвимост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава стратегия с политически цели, само че и съответна законодателна рамка за 6 месеца ".

Нинова посочи, че Политическа партия са се съгласили в тази стратегия да залегнат тематики като опазване на здравето, обучение, обществена политика и възобновяване на стопанската система, както и Българска социалистическа партия одобряват техните цели - битка с корупцията, КПКОНПИ, промени в правосъдната система.

Отчели са като уязвимост и неточности в връзката и оферират нов метод на взимане на решения в съдружния съвет с построяването на секретариат.

" Предстои ни интензивна работа в идващите дни, само че сме уверени, че общото, което ни събира, положителното, което дотук свършихме за България може да продължи с една съответна, ясна и амбициозна стратегия - както по средствата по Плана за възобновяване и съпътстващите ги 22 закона, по подготовка за Бюджет 2023 и по дълготрайни планове за съществени промени в другите браншове и смяна на остарелия модел на ръководство на страната ", сподели Нинова.

Двете страни са се разбрали, че тематиките министерства, ресори и претенденти за министри ще останат за втори стадий на диалозите. По-важно е да се приготви програмата и законодателната рамка, посочи водачът на Българска социалистическа партия.

На срещата е разискван е и въпросът с съветските дипломати.

" Призоваваме дипломатите на двете страни да създадат всичко допустимо да не се стига до разкъсване на връзките сред България и Руската Федерация, както и да се възстановява разговорът сред двете страни, тъй че да е в полза на българския народен интерес ", сподели Нинова.

Василев добави: " Дипломатите би трябвало да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а съветските за съветския. Нормализиране на връзките минава през нормализиране на разговора и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота ".

Асен Василев сподели също, че още не е изпратил поканите до самостоятелните депутати за договаряния. Не изключи Политическа партия да изпрати предложения и към други народни представители, отвън самостоятелните депутати, отделили се от Има Такъв Народ. Но вратата на Политическа партия е дефинитивно затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов, сподели Василев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР