Постепенно размразяване на отношенията САЩ-Русия започна с първата среща между

...
Постепенно размразяване на отношенията САЩ-Русия започна с първата среща между
Коментари Харесай

Байдън и Путин връщат посланиците си в двете държави


Постепенно топене на връзките САЩ-Русия стартира с първата среща сред президентите Джо Байдън и Владимир Путин през днешния ден в Женева. Двамата демонстрираха положително въодушевление първоначално, срещата им стартира с малко здрависване,а след диалозите стана ясно, че са договорили връщане на посланиците на двете страни и обновяване на договарянията за надзор на въоръжаването.

Двамата водачи не направиха взаимно изказване, само че от изявлението на Путин след срещата стана ясно, че са почнали съвещания по множеството въпроси, свързани с обновяване на дипломатическите връзки. Беше ми показано, че американската страна желае да бъдат открити решения. Що се отнася до Украйна - тази тематика влезе в задънена улица. Не мога да кажа доста детайлности. Но президентът Байдън е склонен, че решението на рецесията в Украйна е в използването на Минските съглашения, сподели съветският президент. Той означи още, че по време на срещата не е имало „ неприязън “.

Путин заяви също, че двете страни ще стартират разискване за промени в контракта за надзор на въоръжаването Нов СТАРТ.

Путин удостовери, че не е получил покана от Байдън да гостува в Белия дом.

Очаква се и американският президент да даде брифинг за медиите. Кадри демонстрираха, че той напуща вила „ Ла Гранж “ в Женева, където двамата водачи разговаряха. Преди да отпътува с президентския автомобил, Байдън се усмихна на публицистите и подвигна палец, което бе разтълкувано като позитивен знак, разяснява Ройтерс.

Двамата разговаряха общо близо четири часа, изначало в стеснен формат, а след къса отмора, в уголемен състав с делегации.

В началото на диалога Путин изрази вяра за " продуктивни " диалози, а Байдън сподели, че " постоянно е по-добре да се срещаме лице в лице ".

Припомняме, че двете страни отзоваха посланиците си, след изявление на Байдън, в което той назова съветския водач „ палач “ и острата реакция на Кремъл по-късно. Съединени американски щати експулсираха 10 допломати и оповестиха нови наказания против Москва поради поредност хакерски атаки. Русия наложи реципрочни ограничения.

През май Русия публично разгласи Съединени американски щати за " неприятелска страна ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР