Поставянето на скоби на автомобили на инвалиди, когато няма свободни

...
Поставянето на скоби на автомобили на инвалиди, когато няма свободни
Коментари Харесай

Скобите на автомобили на инвалиди в Пловдив се оказаха... незаконни

Поставянето на скоби на коли на инвалиди, когато няма свободни паркоместа за хора в неравностойно състояние, се оказа нелегално. Това стана ясно, откакто пловдивчанин осъди Оперативна програма " Паркове и репатриране ", които сложили скоба на автомобила му, паркиран на Синя зона, само че без платена такса. 
Прочетете още
Случаят е от 9 юни тази година. Баща и наследник тръгнали към центъра на Пловдив по обяд. Те имали работа в заведение до Пловдивски университет. Бащата е с висока степен на неработоспособност след направена интервенция, защото е с изкуствена тазобедрена става и има усложнения при напредването.

Двамата почнали да търсят паркомясто, обозначено със знак Д21 „ Инвалид “ в „ Синя зона “. Минали по ул. “Булаир “ и двете обозначени с този знак места били заети, след което създали обиколка на прилежащите улици - ул. „ Цанко Дюстабанов “ и ул. „ Костаки Пеев “, където също имало „ Синя зона “ и по едно място за инвалиди, само че и те били заети. Така бащата, който карал, се върнал на ул. „ Булаир “ и спрял пред автомобила, който бил паркиран на мястото, означено за инвалиди. На таблото оставили картата за неработоспособност. След 20-тина минути те свършили делата си и при стигане до автомобила открили, че има сложена скоба. 

Мъжът е бил длъжен да заплати санкция за премахването на скобата, само че взема решение да спорт в съда мярката по наложително задържане на автомобила. 

От Административният съд в Пловдив са безапелационни, че уреденият ред в Наредбата на община Пловдив обаче опонира на закона. 

" Хората с увреждания имат право на еднакъв достъп до физическата среда на живеене, труд и отдих, персонална подвижност, превоз, информация и връзки, в това число до осведомителни и информационни системи и технологии, както и до всички останали улеснения и услуги за публично обслужване в урбанизираните територии. Според ал.2, т.1 на цитираната наредба, достъпът се реализира посредством идентифициране и унищожаване на всевъзможни спънки и загради пред достъпността, които се отнасят към детайлите на наличната среда в урбанизираната територия, измежду които и налични места за паркиране ", написа в правосъдното решение.

Магистратите даже изискали от Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “ – Община Пловдив да показа скица на паркоместата, обозначени със знак Д21. Такава скица обаче по този начин и не била показана, нито пък е дадена информация какъв брой са местата за паркиране в „ синя зона “ означение със знак Д21 „ Инвалид “.

Поради липса на всевъзможни доказателства не може да се потвърди, че всички места са били заети, само че съгласно решението на съда заложеното в Наредбата, че " при дефицит на паркоместа, обозначени със знак Д21–„ Инвалид ”, паркирането се прави при режим на почасово платено паркиране " - противоречи на чл.53 от Закона за хората с увреждания. Тъй като този нормативен акт е от по-висока степен, подзаконовите нормативни актове следва да са съобразени с по-високия по степен нормативен акт. 

Така съдът е определил, че скобата на колата е била сложена нелегално. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР