Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да

...
Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да
Коментари Харесай

МВР съветва как да се предпазим от измами по времето на епидемия от коронавирус

Поставени в изискванията на изключително състояние, хората са склонни да работят преждевременно, под въздействие на мощни страсти. Същевременно, тази обстановка е „ добра среда” за насърчаване на незаконни планове, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.
От полицията ни поучават по какъв начин да се предпазим от недобронамерени лица.
Основното предписание, от което всеки би трябвало да тръгне, е инспекция на достоверността на информацията. Тя може да се окаже заблуждаваща и употребена за осъществяване на закононарушение. От Министерство на вътрешните работи поучават да не се дават пари по никакъв мотив, а вместо това да се обадим на телефон 112.
Измамниците сполучливо употребяват желанието на хората да оказват помощ на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността към разпространяването на ковид.
Всяко телефонно позвъняване би трябвало да се преглежда с доза песимизъм, в случай че дадена „ организация “ или „ институция “ подтикват да се дадат пари по отношение на разпространяването на ковид.
„ Ало “ измамите могат да се случат когато и да е на денонощието – както до момента в който сме у дома, по този начин и до момента в който сме на работа, напомнят от полицията. Матрицата при телефонните измами е една - по телефона желаят пари, схемите са разнообразни. Използвайки обстановката сега е допустимо сюжетите за телефонни измами да бъдат свързани с ковид.
Част от универсалните образци са: полицията търси подпомагане от вас при осъществяване на интервенция за задържане на телефонни измамници; позвъняване от чужд, който се показва за доктор, твърди, че Ваш непосредствен или родственик е инфектиран с ковид и е належащо да заплатите избрана сума за неговото лечение; заплащане на пари за освобождение на колетна пратка, съдържаща медикаменти, ваксини, отвари и други за лекуване на ковид зараза или медицински защитни средства като маски, ръкавици и така нататък
Даване на „ капаро “ за закупуване на медикаменти, ваксини против ковид, медицински защитни средства и други на по-изгодни цени също влизат в това полезрение.
От Министерство на вътрешните работи приканват да не се доверяваме на мними позвънявания от непознати или такива, представящи се за служители на реда, лекари, ваши близки или родственици, изключително в случай че желаят пари за лекуване на ковид, закупуване на ваксина или медикамент.
Към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други артикули с рецепта или без рецепта, за „ изцеление “ от COVID-19 – онлайн или в магазин.
Ако имате подозрения, че ваш непосредствен или родственик е инфектиран с ковид потърсете информация от здравните управляващи или се свържете с тел. 112.
Също по този начин би трябвало да се пренебрегват онлайн предложения за ваксини, медикаменти или добавки, които са етикирани, че „ лекуват “ ковид.
В случай на посещаване на домашния адрес от непознати, без значение дали са облечени в защитни медицински дрехи, изисквайте наложителна легитимация за засвидетелствуване на принадлежността им към органите на Министерство на вътрешните работи или здравните управляващи, поучават още от полицията.
По отношение на кражбите и грабежите, от Министерство на вътрешните работи поучават жителите да използваме електронни способи на заплащанията там (чрез банкови карти), където е допустимо, както и да не носим огромна сума пари в брой със себе си. Съхраняването на огромни парични средства по домовете също не е целесъобразно.
Органите на реда имат рекомендации и към търговците. Големите парични суми също се предлагат да се подават в банкови институции.
Необходими са и ограничения за защита на стоките, които остават в наличност в тъговските обекти.
Вземете ограничения за защитата на стоките, които остават в наличност в комерсиалните обекти.
Юридически лица, които ще продължат да работят по време на изключителното състояние (хранителни магазини и аптеки), и все още генерират забележителен оборот – да основат организация за всекидневно инкасиране на паричните средства, а при нужда и по няколко пъти дневно, с оглед недопускане на събиране и преместване на огромни парични суми. В работещи търговски обекти, при нужда, да се ускори в допълнение защитата.
Не се предоверявайте на разгласи в интернет уеб сайтове, предлагащи хранителни артикули и артикули от първа нужда от незнайни източници, както и не пазарувайте от спонтанни пазари, показват от Министерство на вътрешните работи. Бъдете бдителни при изтегляне и разплащане с електронни платежни принадлежности, с оглед непозволено придобиване на данни от тях.
Лекарствата би трябвало да бъдат закупувани само от лицензирани аптеки и дрогерии, които имат съответното позволение.
Дрогериите и уеб страниците за продажба на лекарствени артикули по интернет могат да оферират единствено медикаменти, които не се отпускат по лекарско наставление.
Не всички защитни маски, дрехи и антибактериални гелове са медицински произведения. Такива са единствено тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии.
В случаи на открити повишени цени на предлагани лекарствени артикули и лекарства, сезирайте способените органи – Изпълнителната организация по медикаментите – (ИАЛ), Комисията за отбрана на потребителите – (КЗП), Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули – (НСЦРЛП), или подайте сигнал на тел.112.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР