Пост на президента на Русия Владимир Путин бе адресиран към

...
Пост на президента на Русия Владимир Путин бе адресиран към
Коментари Харесай

Кого поздравиха Путин и Митрофанова за 24 май

Пост на президента на Русия Владимир Путин бе адресиран към Република Северна Македония във връзка Деня на светите Кирил и Методий, който се празнува като държавен празник на Всеславянските просветители.

" Днес в Русия е празник – Денят на славянската книжовност, а писмеността пристигна при нас точно от македонската земя – Владимир Путин ", написа в туит на посолството на Русия в Скопие.

" Невъзможно е да се оцени смисъла на Светите Кирил и Методий за развиването на славянските езици, в това число съветския и македонския. Трудно е да си представим доста от най-големите благосъстояния на международната литература без писмеността, която употребяваме, с помощта на солунските братя ", се споделя в втора обява на съветското посолство в районен съд Македония, написа БГНЕС.

По същото време съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова поздрави българите с най-обичания ни празник като посочи " неоспоримата " ни роля при " образуването и разпространяването на славянската книжовност. "

Ето поздравлението на Митрофанова, качено в уеб страницата на съветското посолство в България :

„ От все сърце ви приветствам с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и славянската словесност.

Този празник, отдаден на великите християнски просветители и мисионери, основатели на нашата обща писменост – братя Кирил и Методий, има непреходно значение и се отбелязва в доста славянски страни, в това число и в Русия.

Тъкмо заради техния подвижнически труд целият славянски свят е получил най-ценния подарък – писмеността. Тя е станала основата на новата просвета, придала е на нашите нации мощния подтик за по-нататъшното развиване, разрешила е да се сътвори несравним и многолик свят на славянската просвета и изкуство.

Учениците на Кирил и Методий – Климент и Наум Охридските, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър не престават делото на светите братя. Преславската и Охридската книжовни школи са били едни от най-важните центрове на книжовност, литература, просвета освен на Първото Българско царство, само че и на целия славянски свят.

Скъпи другари, ролята на България във образуване и разпространяване на славянската книжовност, език и просвета е скъпа и неоспорима. Прочутият съветски академик Дмитрий Лихачов пишеше: «България е дала на източните славяни висшия пласт на езика, «полюса на духовността», обогатил изключително нашия език, вдъхнал му нравствената мощ и дарба да възвисява мислите, понятията и представления.

Това е езикът, на който са доверявали най-възвишените мисли, на който са се молили и на който са писали тържествени думи. Той от самото начало е бил паралелно с съветския народ и го е обогатявал духовно».

И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развиването на братските славянски нации за дълги епохи.

Честит празник, скъпи другари! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий! “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР