Посредниците навлизат и във фитнес индустрията. Те задоволяват потребителската нужда

...
Посредниците навлизат и във фитнес индустрията. Те задоволяват потребителската нужда
Коментари Харесай

Българска асоциация за здраве и фитнес се опасява от монопол в индустрията

" Посредниците навлизат и във фитнес промишлеността. Те задоволяват потребителската потребност от по богат избор на услуги, могат да понижат разноските за маркетинг и вероятно да основат нови клиенти на пазара, само че в дълготраен проект могат да нанесат непоправими вреди и за настоящите оператори, и за потребителите, а и за фиска. "

Това съобщи на конференция Петър Ангелов - ръководител на Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ, член на БСК) .

Според него и ма действителна заплаха от идни банкрути на компании от фитнес бранша, а повода е, че операторите губят личните си клиенти , губят надзор върху ценообразуването, достъпа, марката и други, стават подвластни от медиатора за всичко.

По думите на Ангелов когато медиаторите натрупат повече опит, вземат по-голяма облага от бранша за сметка на другите участници и по този начин се основава монопол.

Той е безапелационен, че основният проблем са монополното състояние и дъмпинговите цени.

" Не остава облага за операторите. Поради това се забавя или става невероятно вложението в нови услуги и в модернизирането в бранша. След реализиране на монопол цените за потребителите ще порастват, а качеството на услугите ще спада " , предизвестява ръководителят на БАЗФ.

Той акцентира, че губещ е и държавният бюджет, защото цялата облага изтича отвън страната, в компанията-майка.

В България има над 600 дребни и междинни предприятия в региона на фитнес промишлеността, в които са заети над 50 000 души ., а годишният оборот на тези компании е сред 80 и 100 млн. лева

Инвестициите в сектора са над 100 млн., а проникването в пазара е към 5 % (при приблизително в Европейски Съюз 7,8%, а в някои страни - 21%).

На българския пазар оперират два съществени медиатора - " Бенефит системс " (с карта " Мултиспорт " ) и " Содеко " (с карта " Спортпас " ), както и българската онлайн платформа coolfit.

От БАЗФ обръщат внимание, че проблематичният медиатор е " Бенефит системс ", защото употребява серия от неточни търговски практики, включително дъмпингови цени.

По думите им част от тактиката на компанията е изсмукване на облагата на операторите и изкупуване на цели бизнеси, което съгласно тях основава действителни благоприятни условия за монополизиране на промишлеността.

Според изказвания на компанията броят на дейните й карти е над 75 000. На нашия пазар потребителите не надвишават 200 000 и това я слага в монополна позиция. За въздействат и дъмпинговите цени. Според формалните доклади компанията губи пари, само че пред акционерите те се показват за " маркетингови разноски " , изяснява Петър Ангелов.

Полската компания е влезнала в директна конкуренция с операторите след отварянето на 6 лични зали в София. С дребни изключения от огромните вериги, всички оператори влизат в " партньорската " им мрежа.

От БАЗФ имат намерение да сезира Комисията за защита на конкуренцията и сигнализират участниците на пазара за заплахите.

Те са безапелационни, че не са срещу навлизането на новите технологии, само че са обезпокоени от " нападателния метод на така наречен агрегатори ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР