Посолството на САЩ в София в понеделник застана със своята

...
Посолството на САЩ в София в понеделник застана със своята
Коментари Харесай

Politico: САЩ подкрепят протестиращите в България, докато лидерите на ЕС пазят мълчание

Посолството на Съединени американски щати в София в понеделник застана със своята тежест зад антикорупционните протестиращи, които приканиха за оставката на премиера Бойко Борисов и изпълват улиците към този момент пета вечер. България претърпява най-големите си антиправителствени митинги от седем години на фона на възходяща корупционна рецесия, която разкри по какъв начин олигарсите упражняват надзор върху основни елементи от страната като правосъдната система и системата за сигурност. Основните цели на стачкуващите са Борисов и основният прокурор на страната Иван Гешев.
Това написа в нова публикация за събитията у нас изданието politico.eu. Само преди дни европейската медия описа за корупционната рецесия в страната ни и какво се случва по време на антиправителствените митинги.

Ето какво още написа в днешната публикация.

„ Никой не е над закона “, показва американското посолство, до момента в който митингите набират скорост в София.

Борисов е основен съдружник на немския канцлер Ангела Меркел, а европейските водачи заобикалят всевъзможни рецензии през миналите дни, макар нарастващия скандал.

Отношенията на Съединени американски щати с България са деликатни. Двете страни са съдружници в НАТО и Америка организира взаимни учения с български сили, само че Вашингтон също има опасения по отношение на дълбоките исторически връзки на страната с Москва и нейните следи, поради диверсификацията надалеч от съветските енергийни доставки.

Въпреки, че в изказването на американското посолство не се загатва съответно настояванията на протестиращите Борисов и Гешев да подадат оставка, това не оставя ни минимум подозрение в каква посока са ориентирани благосклонностите на Съединени американски щати.

Материалът приключва с откъс от вчерашното изказване направено от Американското посолство в България: " Всяка нация заслужава правосъдна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние поддържаме българския народ в устрема му за повишение на доверието в демократичната система и поощряване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона ".

.
Снимка: FrogNews
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР