Централната избирателна комисия (ЦИК) не очаква забавяне в обявяването на

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) не очаква забавяне в обявяването на
Коментари Харесай

ЦИК отговори на Главчев: Няма да се забавят изборните резултати

Централната изборна комисия (ЦИК) не чака закъснение в оповестяването на изборните резултати, макар че на вота " 2 в 1 " ще се обработват повече данни. Така заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева отговори на мненията на служебния министър председател Димитър Главчев, който преди ден предсказа

Думите му Матева дефинира като ненужно всяване на напрежение месец преди вота.

" ЦИК се обръща към всички, свързани с изборния развой, с молба да не се внася ненужно напрежение, изключително когато приказваме за оповестяване на резултатите от избори. Това е в пълномощията на комисията и тя е органът в страната, който може да приказва по този въпрос. Ние постоянно сме разгласявали резултатите в период по този начин, като написа в Изборния кодекс - и по този начин ще го създадем и в този момент, " сподели тя пред Българска национална телевизия.

Заместник-председателят на ЦИК добави, че Министерският съвет няма и отговорност, обвързвана с оповестяване на изборните резултати.

" Наша е задачата да създадем по този начин организацията, че да обявим резултатите от изборите в период. Част от Министерския съвет, а точно Министерството на вътрешните работи има отговорност по защитата на превозването на изборните материали, по защитата на изборните пространства. Друга част в Министерството на външните работи имат отговорности и виновните по организацията на изборите отвън страната, " изясни Матева.

Тя призна, че обработването на резултатите ще е мъчно поради двата типа избори, само че от ЦИК нямат терзания, че те ще бъдат оповестени в период:

" Такива избори - парламентарни с европейски - за първи път са по този начин, бюлетините ще са с преференциален избор и в двата типа избори, ще се обработват повече данни. Въпрос на организация е. Имаме периоди в изборния кодекс и ние ще ги спазим. "

На изборите 2 в 1 на 9 юни ще би трябвало да се преброят гласовете за народни представители по партии, преференциите в границите на всяка листа за парламентарните избори и настрана гласовете по партии за европейския избор и преференциите за обособените претенденти на всяка от явилите се обединения.

По закон ЦИК би трябвало да разгласи изборния резултат публично в границите на 4 дни след гласуването.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР