Ето четири примера на дезинформация, за които разказва и разбива

...
Ето четири примера на дезинформация, за които разказва и разбива
Коментари Харесай

Фалшиви роднини и шоколади с щурци: Дезинформацията в Европа

Ето четири образеца на дезинформация, за които споделя и разрушава на пух и прахуляк " Дойче Веле ".


 

Красивите " племеннички " на Марин льо Пен

 

Предизборната реклама може да бъде и секси: в платформата ТикТок през април две дами, представящи се за племеннички на френската дясна популистка Марин льо Пен, агитираха за нейната партия " Национален общ брой ".

 

Кампанията бе прекомерно хубава, с цел да е истина: защото " племенничките "  Амандин льо Пен и Лена Марешал в действителност не съществуват - те основани благодарение на неестествен интелект(ИИ). Това бе разкрито от френската преса и стана обект на голям брой мнения.

.

Видеото е типичен образец за " дийпфейк ". Чрез ИИ неговите основатели съумяват да инсталират лицата на Марин льо Пен и на нейната същинска племенница Марион Марешал върху лицата на други хора. Фиктивните членки на фамилията се показват за " горди французойки ", които се възхищават на  " вуйна си "  Марин льо Пен. Целта на създателите на това видео е ясна: екстрените десни политики да бъдат показани като атрактивни за младите на европейските избори.

" Шоколад с щурци "  благодарение на новите европейски правила?

 

Щурец на зелен декор, до него две части шоколад и реклама на новия артикул " Цели щурци "  на немския производител " Ritter Sport ". През януари 2023 година този пост провокира суматоха в социалните мрежи.

 

Възбудата се оказа непотребна - всичко бе смешка, само че защото доста консуматори я възприеха погрешно, се наложи производителите особено да разяснят, че става дума за маркетингов ход

.

Но крушката си има опашка: от 24 януари 2023 година в Европейски Съюз в действителност домашните щурци могат да бъдат употребявани за храна, в сходство с решение на Европейската комисия

 

Сега, два месеца преди евроизборите, постът още веднъж стартира да се популяризира в унгарските обществени медии. Шегата на " Ritter Sport "  бе употребена за дезинформационна акция, обвързвана с допускането в Европейски Съюз на питателните артикули, които съдържат инсекти.

 

 

Ръкувала ли се е бабата на Урсула фон дер Лайен с Хитлер?

 

" След тази срещата обичаната ми баба цялостен месец не си ми ръцете ". Този откъс и фотографията, която сякаш била от фамилния албум на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, е типичен образец за политически стимулирана дезинформация.

.

Историята бе публикувана в платформата Х от американския публицист и деятел Норман Финкелщайн, който има половин милион почитатели. Историческата фотография внушава, че председателката на Европейска комисия има предшественици, симпатизирали на нацистите. Финкелщайн има и други изявления, ориентирани против фон дер Лайен, в които я назовава " нацистка принцеса " и " госпожа геноцид ".

Както информацията за хората на фотографията, по този начин и цитатът са подправени. И други проверители на фактите  вече установиха, че на фотографията е селянката от Източна Прусия Хилдегард Зантоп, а не бабата на Урсула фон дер Лайен.

 

А и фотографията въобще не е от фамилния албум на Фон дер Лайен - на нея се вижда мероприятие на националсоциалистите от 1937 година. Кадърът може да бъде открит в снимковия списък " Източна Прусия ".

 

 

Заглавието " Ключов претендент на " Алтернатива за Германия "  дължи на осемте си деца 82 784 евро прехрана " несъмнено предизвика всички критици на дяснопопулистката немска партия.

 

Изглеждаше, че материал с това заглавие е бил оповестен на интернет страницата на " Билд ", само че в действителност това не се е случвало, откриха голям брой инспекции на обстоятелствата

 

Става дума за така наречен " spoofing "  измама, при която киберизмамниците просто са имитирали истинския портал. Но доста сполучливо, както се вижда от реакциите в интернет - голям брой консуматори възприемат информацията за истинна, популяризират я и я разясняват.

 

При това фактически измамата личи едвам при по-внимателно вглеждане - текстът над заглавието да вземем за пример няма връзка със заглавието, той е взет от достоверна оповестена публикация на " Билд ", обвързвана със същия политик.

 

Друг сходен случай е публикация в " Дер Шпигел " със заглавието " Зелените евтаназираха Германия ".  - в нея към Зелените се насочат упреците, че с битката си против измененията в климата са съдействали за обедняването на популацията. И тук фалшификацията се разкрива едвам на втори взор - вътрешнополитическата тематика е поместена в рубриката " Чужбина ". Освен това адресът на уеб страницата не дава отговор на същинския.

 

" Разпространителите на дезинформация изпитват всички защитни механизми ", споделя по този мотив пред медиите Александър Алафилип, изпълнителен шеф на организацията EU DisinfoLab.  По този метод фалшификаторите могат да открият кои са слабите места на платформите и да схванат къде по-лесно да реализират пробив.

 

Повече по тематиката може да прочетете в
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР