Последствията от изкуствения интелект ще бъдат изключителни, смята Джейми Даймън,

...
Последствията от изкуствения интелект ще бъдат изключителни, смята Джейми Даймън,
Коментари Харесай

Джейми Даймън: AI e въздействащ като електричеството


Последствията от изкуствения разсъдък ще бъдат изключителни, счита Джейми Даймън, CEO на JPMorgan Chase (снимка: JPMorgan Chase)

Изкуственият разсъдък ще има надълбоко влияние върху обществото, уверен е Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф и ръководител на JPMorgan Chase. В годишното си писмо до акционерите той избра AI като първа тематика в своята актуализация на проблемите, пред които е изправена най-голямата американска банка по активи – преди геополитическите опасности, скорошните придобивания и регулаторниге въпроси.

„ Въпреки че не знаем цялостния резултат или точната скорост, с която AI ще промени нашия бизнес – или по какъв начин ще засегне обществото като цяло – ние сме изцяло уверени, че следствията ще бъдат изключителни ”, сподели Даймън, представен от CNBC.
още по темата
Въздействието ще бъде „ евентуално толкоз трансформиращо, колкото някои от главните софтуерни изобретения от последните нeколкостотин години: помислете за печатната преса, парната машина, електричеството, компютрите и интернет ”, написа той.

Писмото на Даймън, което се чете необятно в света на бизнеса, заради статута му на един от най-успешните водачи във финансите, визира огромно многообразие от тематики. CEO-то на JPMorgan Chase има опасения по отношение на инфлационния напън и повтори предизвестието си, че светът може да навлезе в най-рисковата епоха в геополитиката след Втората международна война.

Но неговият фокус върху AI, упоменат за първи път в годишното писмо на Даймън през 2017 година, се откроява. Технологията, която закупи популярност, откакто ChatGPT на OpenAI стана сензация в края на 2022 година, може да генерира човешки звучащи отговори на запитвания. Ентусиазмът към AI подхрани метеоритния напредък на производителя на чипове Nvidia и оказа помощ за издигането на някои софтуерни компании до нови висоти.

JPMorgan към този момент има повече от 2000 чиновници по изкуствен интелект и машинно образование, както и експерти по данни, работещи върху 400 приложения, в това число разкриване на измами, маркетинг и надзор на риска. Банката също по този начин изследва потреблението на генеративен AI в софтуерното инженерство, обслужването на клиентите и методите за повишение на продуктивността на чиновниците, сподели Даймън.

Технологията в последна сметка може да обхване всички към 310 000 чиновници на банката, като помогне на някои служащи, до момента в който замества други, и принуди компанията да преквалифицира чиновници за нови функции.

„ С течение на времето чакаме, че потреблението на AI има капацитет да добави съвсем всяка работа, както и да повлияе на състава на нашата работна мощ ”, сподели Даймън. „ Това може да редуцира избрани категории длъжности или функции, само че може да сътвори други ”, заключи мениджърът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР