Последователите на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр щурмуваха сградата,

...
Последователите на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр щурмуваха сградата,
Коментари Харесай

Привърженици на шиитския духовник Муктада Садр щурмуваха правителствения дворец в Багдад

Последователите на авторитетния иракски шиитски свещеник Муктада Садр щурмуваха постройката, в която се обитава централата на иракското държавно управление, малко откакто той разгласи, че се отдръпва от политиката. Военните оповестиха, че в столицата Багдад се вкарва комендантски час, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Днешният процес на събитията задълбочи още повече политическата рецесия в Ирак, откакто преди месец последователите на Садр щурмуваха и постройката на Народното събрание. Оттогава съвещанията на законодателния орган са прекратени.

В известие в профила си в Туитър Садр разгласи, че напуща политиката и закрива всички представителства и структури на придвижването си, като се изключи религиозните и културните. " Обявявам окончателното си отдръпване от политиката ", написа популисткият шиитски свещеник. " Ако умра или бъда погубен, ви моля  да се молите за мен ", добави той.

Според очевидци малко след оповестяването на новината протестиращи последователи на Садр са се отправили към Зелената зона в Багдад и са почнали да отстраняват бетонните заграждения към нея, с цел да могат още повече хора да влязат на територията ѝ, макар засиленото наличие на силите за сигурност. Някои са носели плакати с лика на Садр, а други скандирали: Народът желае да смъкна режима.

На видеозапис, споделен в обществените мрежи, се вижда по какъв начин протестиращите поддръжници на Садр влизат в държавния замък и скандират " спокойно и умерено ". Демонстрант сподели, че протестиращи са се разхождали из залите и кабинетите в постройката, а други влезнали да плуват в басейна пред двореца.

Иракската войска разгласи комендантски час в Багдад, който влезе в действие в 16:30 ч. (българско време). Но това не спря последователите на Садр.

Министър-председателят Мустафа Казими прикани протестиращите да изоставен Зелената зона, откакто наличието им го накара да анулира всички съвещания на държавното управление до второ разпореждане. Той прикани Садр да помогне за отдръпването на симпатизантите му от постройките на държавните институции. По данни на телевизия " Ал Джазира " Казими е привел силите за сигурност в Багдад в положение на нараснала бойна подготвеност.

Садр разгласи, че се отдръпва от политиката и през 2014 година, само че все пак той остава авторитетен на политическата сцена.

Той в никакъв случай не е заемал политически постове, само че на изборите предходната година садристкият блок към неговата персона завоюва най-вече места в Народното събрание. Те обаче не стигнаха за управническо болшинство. След като повече от 10 месеца след изборите политическите сили не съумяха нито да излъчат ново държавно управление, нито да изберат нов президент, Садр сподели на депутатите си да изоставен Народното събрание и прикани за предварителни избори. Той разполага с доста почитатели и може да активизира стотици хиляди хора в цялата страна, което може да докара до кървави конфликти, в случай че и съперниците му активизират последователите си.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР