Последното заседание на кабинета на Кирил Петков взе решението да

...
Последното заседание на кабинета на Кирил Петков взе решението да
Коментари Харесай

Кабинетът на Кирил Петков затваря принудително ТЕЦ „Брикел”

Последното съвещание на кабинета на Кирил Петков взе решението да затвори Топлоелектрическа централа „ Брикел ” поради изтъквам „ умопомрачаващи ” нарушавания.

Петков даде брифинг в Министерски съвет дружно с министъра на околната среда в оставка Борислав Сандов като акцентира, че централата има 24 часа, с цел да приложи решението. 

Вицепремиерът в оставка съобщи, че има несъответствия с това, което се вижда на терен и след инспекция от две районни инспекции, пожарна, персонално негова и на премиера в оставка има съществени нарушавания, работа в противоречие с нормите на екозаконодателството и с трудовите права.

Пожарната е открила 15 нарушавания в това число и съществуване на бензиностанция в границите на комплекса, която не е регламентирана и е близка до обекти.

„ Една повреда може да докара до екокастрофа ”, подчера Сандов.

„ Установихме, че има няколко съществени нарушавания на комплексното позволение, както и систематични нарушавания за минал интервал от време. Поради това ще наложим насилствена административна мярка затваряне ” добави вицепремиерът. По думите му той персонално е уведомил премиера за няколко спомагателни аспекта, свързани със собствеността и метода на работа, с спор на ползи или евентуално обтягане на „ чадър ” върху предприятието през последните години. „ Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да открият какви са действителните размери на сходно покровителстване ”, съобщи Сандов.

Той успокои, че ТЕЦ-ът създава едвам 1 % от електронергията у нас и няма да заплаши сигурността на страната като в това време нанася вреди на въздуха.

„ Нивата на серен диоксид на уредите ни доближиха оптимални равнища и не можаха да измерят повече, тъй като излъчванията бяха като при комина. Не може да работят в сходна среда. Такива предприятия би трябвало да бъдат спирани, до момента в който отстранят нередностите ”, заключи Сандов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР