Последното разширение на метрото от кв. Гео Милев“ до бул.

...
Последното разширение на метрото от кв. Гео Милев“ до бул.
Коментари Харесай

Къде точно ще минават новите станции на метрото до бул. „Цариградско шосе“

Последното уголемение на метрото от кв. „ Гео Милев “ до бул. „ Цариградско шосе “ ще стартира до няколко месеца. Вече е утвърден Общ организационен проект и регулационен проект за строителството на 6-те метростанции по трасето. В момента тече координиране на идейни планове, като това е стъпката преди издаването на позволение за градеж.

Нещата са в такава фаза, че идващите няколко месеца би трябвало да имаме подготвеност за започване на строителството “, съобщи изпълнителният шеф на „ Метрополитен “ инж. Стоян Братоев в изявление за БНР.

Това най-вероятно ще се случи в края на първото или началото на второто тримесечие на годината. Братоев изясни, че е планувано сред строителството на линиите до кв. „ Левски Г “ и старта на последното уголемение до бул. „ Цариградско шосе “ да има разлика от една година, защото паралелното строителство ще е мъчно.

Процедурите за избор на реализатори също са на крайна фаза, като към този момент са подписани 5 от шестте контракта за строителство и контрол. По думите на Братоев 6-километровото уголемение ще транспортира към 70 – 80 хиляди души на ден.
„ Метрополитен “ подписа договорите за разширение на метрото до „ Слатина “
Той изясни и от кое място ще минава трасето на разширението. То ще стартира от ул. „ Шипка “ и ще минава под парка на Военна академия на дълбочина над 20 метра. След като излезе, първата станция ще е на бул. „ Ситняково “. Сегашният подлез с 4 входа ще бъде и вход на метростанцията. Втората станция ще е ситуирана на кръстовището на ул. „ Гео Милев “ и ул. „ Коперник “, при кръстовището на Зала Фестивална. Третата станция ще е в жк. „ Слатина “, преди Слатинска река. Оттам ще минава напълно подземно през квартала и ще излезе на бул. „ Шипченски проход “, където ще е четвъртата станция. Петата метростанция ще е пред зала „ Арена Армеец “, като с изключение на излаз на булеварда, ще има и пряк подобен на територията на София Тех парк. Последната станция ще е в южния локал на бул. „ Цариградско шосе “, след спирката на „ Окръжна болница “. Съществуващият подлез ще бъде вход на новата станция. Под булеварда ще се построи тунелна пешеходна връзка, която ще стига непосредствено до региона на бизнес център „ Мегапарк “.
Новата станция между „ Люлин “ и „ Обеля “
Относно оповестената нова станция сред кварталите „ Люлин “ и „ Обеля “, Братоев изясни, че тя е била планувана още през 2001 година Разстоянието сред двете спирки – „ Сливница “ и „ Обеля “ – е по-голямо от това сред останалите. По думите му в региона е планувано с изключение на построяването на нова жп гара, само че и на нова автогара. Включвайки към тях и въпросната метростанция, по този начин ще се построи интермодален възел.
Централната гара в София става пътнически интермодален терминал
Братоев подсети, че по линия на „ Механизма за свързване на Европа “ НКЖИ прави реорганизация на жп линията София – Волуяк, което включва и построяването на новата жп гара при „ Обеля “. Станцията на метрото ще има директна връзка с пероните.

Хората ще имат директна връзка с метрото и ще имат тласък да употребяват жп линията. Няма да идват и да се чудят къде да паркират. “

За момента не се планува продължение на метрото към бул. „ Рожен “ в кв. „ Илиянци “. Участък е бил обсъждан като вид, когато е почнало строителството на втората линия. По думите на Братоев обаче натоварването е било по-голямо при „ Надежда “, а „ Илиянци “ към момента не е многолюден задоволително.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинСофийско метро метро метростанции нови метростанции Метрополитен Стоян Братоев трети метродиаметър трети метро лъч ПоследниНай-четениГрадоустройство 28 Къде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “ Политика 136 ЦИК може да провежда избори най-рано на 2 април Политика 356 На първо четене: България напуща две руски банки Политика 236 „ Отиваме на следващите избори “: Нинова върна несбъднат третия мандат Любопитно 16810 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Имоти 12963 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар Личности 8866 Провинциалното момче, което построи империя от първокласни марки Компании 6372 „ Цената “ пораства: Nexo се закани да съди България за над $1 милиард Всички новини12:15 Политика 28 ЦИК може да провежда избори най-рано на 2 априлОще от ГрадоустройствоВиж всичкиОбщинарите се надпреварват с промени в градския превоз на София Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР