Последният срив в световната търговия бе най-сериозният от първите години

...
Последният срив в световната търговия бе най-сериозният от първите години
Коментари Харесай

Глобалната търговия преминава през най-големия си срив от световната рецесия насам

Последният срив в международната търговия бе най-сериозният от първите години на новия век, когато се спука дот-ком балона. Показателите на международната търговия спаднаха с 1,8 % през трите месеца до януари, по отношение на предходните три месеца, откакто предприятията се борят със задълбочаващия се световен промишлен спад, излиза наяве от Холандското бюро за икономическа политика, представено от The Telegraph.

Индустриалният спад бе провокиран от голям брой фактори, като се стартира от икономическото закъснение в Китай, свиването на автомобилната промишленост и се стигне до комерсиалните мита на Тръмп, обстановката с Брекзит и комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай. Митата за импорт на китайски артикули в Съединени американски щати стигнаха до $250 милиарда поради непрестанното им увеличение в борбата за индустриалните центрове в Азия и Германия, които също означиха внезапен спад в търговията през последните месеци.

Внезапната загуба на инерция в търговията е съвсем толкоз сериозна, колкото следствията от дот-ком балона през 2001 година, когато международните размери паднаха с 2,2 %. А сегашният спад е най-големият в търговията от международната криза през 2009 година насам, когато размерите се намалиха с 12,7 %.

Международният валутен фонд предизвести предходната седмица, че международната търговия се е забавила внезапно, след постигане на пика си през 2017 година, откакто намали прогнозите си за напредък през 2019 година за трети път в границите на шест месеца. Растежът на международния брутен артикул ще се забави още през тази година, като ще има малко възобновяване през 2020 година, съгласно МВФ.

Пазарите се възвърнаха, откакто Съединени американски щати и Китай оповестиха, че са покрай договорка и сложиха завършек на войната. Президентът Доналд Тръм обаче върна напрежението още веднъж, като заплаши Европа с мита от $11 милиарда за артикули от Европейски Съюз. Заканата на Тръмп е в отговор на дотациите от блока за Airbus.

Белият дом ще реши доникъде на май дали да отвърне още по-сериозно на обстановката, като гласоподава по-високи мита за европейските коли. Според отчет на комерсиалния секретар Уилбър Рос те съставляват опасност за националната сигурност на Съединени американски щати.

Въпреки това, международният икономист от Bank of American Merrill Lynch Итън Харис счита, че опасността от високи мита за европейските коли може да бъде предотвратена с отдаването дребни концесии от Европейски Съюз.

Икономистът от Оксфорд Джейми Томпсън предизвестява, че " исторически преобръщанията на цените са изключително мудни, с цел да се материализират по време на закъснение на стопанската система ". Той добави, че политическият напън не води до елементарно помирение в конфликтни обстановки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР