Оборотът при търговията на дребно в България се свива през

...
Оборотът при търговията на дребно в България се свива през
Коментари Харесай

Продажбите на горива на дребно спадат двуцифрено през март

Оборотът при търговията на дребно в България се свива през март 2024 година с 0,6% по отношение на предходния месец, когато беше регистрирано покачване с 0,3%, а производството в областта на бизнес услугите се покачва едва през февруари с 0,1%, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ). 

През март е записано понижение на оборота при търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, с 2,3%, както и при питателните артикули, питиета и тютюневи произведения - с 0,8% и при автомобилните горива и смазочните материали - с 0,4%.

По-съществен спад с 4% е регистриран при търговията на дребно с компютърна и информационна техника, при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет има намаляване с 3,8%, а при търговията с фармацевтични и медицински артикули, козметика и тоалетни такъми - с 3,3%.

Повишение с 1,3% се следи при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения, показва Национален статистически институт.

Спрямо година по-рано се следи едва нарастване на оборота в търговията на дребно с 0,3% през март след растеж с 3,2% през февруари.

Солидно нарастване с 8,6% е регистрирано при търговията на дребно с нехранителните артикули, питиета и тютюневи произведения, до момента в който при търговията с автомобилни горива и смазочни материали има спад с цели 15,5 на 100 по отношение на март 2023 г. 

Ръст с 22,3% на годишна база е регистрирано при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени произведения, до момента в който при търговията на дребно с компютърна и информационна техника има спад с 9,2%, а посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - намаляване с 5,7 на 100.

Национален статистически институт показа и последни данни, показващи едва повишаване на производството в областта на бизнес услугите през февруари с 0,1% по отношение на януари, когато имаше нарастване с 1,1%, като това съставлява покачване за шести от последните седем месеца (след застоялост през предишния септември).

Спрямо февруари 2023 година показателят на производството в бизнес услугите набъбна с 3,6% след покачване с 4,2% при започване на 2024 година Това съставлява трето следващо увеличение в областта на услугите след трайния спад, регистриран през интервала април - ноември 2023 г.

Увеличение по отношение на предходния месец е записано в бранша " Операции с недвижими парцели " - с 3,2%, в " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 1,4%, " Професионални действия и научни проучвания " - с 0,2%, " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 0,2%, и " Транспорт, депозиране и пощи " - с 0,6%. Спад с 4,3% обаче е регистриран в бранша " Административни и спомагателни действия ".

Спрямо февруари 2023 година най-солиден напредък с 9,3% е регистриран при " Хотелиерство и ресторантьорство ", следван от " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 6,3%, при " Транспорт, депозиране и пощи " - с 2,1%, " Операции с недвижими парцели " - с 2,0% и при " Административни и спомагателни действия " - с 0,8%. Намаление на годишна база се следи при и " Професионални действия и научни проучвания " - с 0,7%. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР