Последният отговор на Техеран относно предложения компромис за съживяване на

...
Последният отговор на Техеран относно предложения компромис за съживяване на
Коментари Харесай

Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на ядрена сделка

Последният отговор на Техеран по отношение на оферти компромис за възкръсване на проблематичната нуклеарна договорка с Иран от 2015 година прави по-трудно постигането на съглашение.

Това съобщи в петък държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън по време на посещаване в централата на НАТО в Брюксел, заяви Агенция Франс Прес.

Това е най-острата рецензия, която Вашингтон е отправял до момента към иранския отговор.

По думите му до момента е бил реализиран прочут прогрес в спрените и сложни договаряния през последните седмици, само че последните събития може да значат крачка обратно.

Отговорът на Иран ни връща обратно и ние не сме на път да се съгласим на договорка, която не дава отговор на нашите съществени условия, сподели Блинкън.
 Иран чака гаранции от Съединени американски щати по нуклеарната договорка
Иран чака гаранции от Съединени американски щати по нуклеарната договорка

Настоява и МААЕ да приключи следствието си

Припомняме, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън встъпи в служба през 2021 година с обещанието да съживи многонационалното нуклеарно съглашение, отхвърлено от президента Доналд Тръмп през 2018 г. 

Но непреките договаряния сред Вашингтон и Техеран, провеждани в продължение на съвсем година и половина към момента не са довели до модифицирано съглашение.

Съединени американски щати обявиха, че Иран е изложил " изключителни претенции " в договарянията и е потърсил дълготрайни гаранции, които администрацията на Байдън не може да даде. В един образец се оповестява, че Техеран изисква от нуклеарните инспектори на Организация на обединените нации да хвърлят сонди за минали ирански нуклеарни действия в недекларирани проучвателен обекти в Иран.

Въпреки остротата и неуспеха да се подписа договорка, иранските публични лица упорстват, че остават ангажирани с договарянията . Санкциите на Съединени американски щати постановиха огромни компликации на към този момент затруднената иранска стопанска система и Техеран обезверено търси облекчение.

Говорителят на иранското държавно управление Али Бахадори Джахроми сподели на брифинг в Техеран по-рано тази седмица, че " другата страна " би трябвало " да се откаже от несъразмерните си претенции ", в случай че би трябвало да се реализира договорка, само че сподели, че Техеран остава подготвен да се пазари.

" Ислямска република Иран не е напуснала и няма да напусне договарянията ", добави представителят.
 Иран вижда късмет за нуклеарната договорка при натурализъм от Съединени американски щати
Иран вижда късмет за нуклеарната договорка при натурализъм от Съединени американски щати

Техеран уточни, че е в последния стадий от работата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР