Последният опит да се намалят пластмасовите отпадъци в океаните ще

...
Последният опит да се намалят пластмасовите отпадъци в океаните ще
Коментари Харесай

Огромна машина ще почиства Тихия океан от пластмасата

Последният опит да се понижат пластмасовите боклуци в океаните ще бъде изработен с голяма високотехнологична машина. Тя ще бъде употребена за втори пъти, с цел да събира отпадъците.

Разработчиците се надяват да съумеят да изчистят най-малко част от боклука, плуващ сред Калифорния и Хавай, написа Световният стопански конгрес.

Според Боян Слат, който е основател на плана за почистването на океаните, оборудването за хващане на отпадъка е дълго 609 метра. Събраното количество пластмаса ще бъде преразпределено в зоната за отпадък на острова.

Машината е употребена и преди през септември, с цел да се оправи с част от същия проблем. Но заради неприятните климатични условия, тя не е съумяла да извади отпадъка, събиран за 4 месеца и се чупи.

Съоръжението има пластмасова преграда с 3-метров пълен екран, който прилича брегова линия, с цел да може да улавя 1,8-те трилиона пластмасови боклуци, плаващи в сектора.

Високотехнологичната машина е снабдена със слънчеви лампи, датчици, камери и сателитни антени, които разрешават на разработчиците на плана да го наблюдават посредством GPS система.

Според еколозите машината не вреди на биологичните типове, които живеят в този сектор. Слат се надява, в случай че системата в действителност се окаже потребна, след време 60 такива уреди да бъдат конфигурирани в океаните, с цел да ги чистят.

Замърсяването с пластмаса е достигнало до такива равнища, че 100 милиона тона боклук може да бъде открит в океаните. 80-90% от него идват от източници на Земята. А съгласно отчет на Световния стопански конгрес, направен в Давос през 2016 година, броят на пластмасовите боклуци до 2050 година ще надмине този на рибите.
 Все повече огромни компании са подготвени да спрат използването на пластмаса до 2025-а
Все повече огромни компании са подготвени да спрат използването на пластмаса до 2025-а

Представители на стилната, хранителната и козметичната промишленост поеха ангажимент
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР