Последният доклад на Европейската комисия(ЕК) за условията за преговори сочи,

...
Последният доклад на Европейската комисия(ЕК) за условията за преговори сочи,
Коментари Харесай

ЕК препоръчва започване на преговори със Северна Македония

Последният отчет на Европейската комисия(ЕК) за изискванията за договаряния сочи, че Северна Македония е постигнала забележителен прогрес във всички области и предлага Съветът да вземе позитивно решение.
Докладът би трябвало да бъде оповестен най-рано през днешния ден, а най-късно до края на тази седмица. В него комисията прави обзор на напредъка в основните промени, изисквани от държавите-членки.
Документът заключава, че с оглед „ постигнатия забележителен прогрес и осъществяване на изискванията, единомислещо избрани от Съвета през юни 2018 година, Европейска комисия предлага в пакета си за разширение 2019 година Съветът да стартира договаряния със Северна Македония. „ Като цяло Северна Македония е нараснала напъните си и е постигнала осезаеми и устойчиви резултати в основни области ", се споделя в отчета.
Докладът се концентрира върху правосъдната промяна, необятно публикуваните правосъдни процеси за корупция, в това число делото за Специалната прокуратура, промените в региона на сигурността и обществената администрация.
Предприети са нужните ограничения за подсилване на независимостта на правосъдната система и страната е спазила всички европейски и интернационалните рекомендации, счита Европейска комисия.
Между триумфите са изброени уволнението на шестима съдии, в това число ръководителя на Върховния съд и че делата на Специалната прокуратура са трансферирани на постоянната Главна прокуратура, което подсигурява непрекъснатост на следствията, се споделя в заключението.
Приветстват се образуването на Комисията за битка с корупцията и нейната работа.
Постигнат е добър прогрес в реформирането на службите за сигурност и разузнаване, а промените, предложени от специалистите, са финализирани.
В региона на обществената администрация напредъкът продължава и Европейската комисия напомня смисъла на гарантирането на професионализма и независимостта на обществената администрация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР