Последните вълнения в България, свързани с енергийната криза, показват, че

...
Последните вълнения в България, свързани с енергийната криза, показват, че
Коментари Харесай

Протестите у нас показват, че Путин успешно атакува демокрацията

Последните безредици в България, свързани с енергийната рецесия, демонстрират, че офанзивата на съветския президент Владимир Путин против демокрацията е сполучлива, написа.

„ Няма подозрение, че Путин печели в това отношение “, декларира пред изданието върховен представител на Европейската комисия.

Чиновникът дава за образец събитията в у нас. През август президентът Румен Радев изиска назначеното от него служебно държавно управление да договаря за нови газови доставки с „ Газпром “. И до момента в който това провокира улични митинги на съперници на енергийната взаимозависимост, доста хора в страната, която има дълбоки исторически и културни връзки с Русия, приветстваха този ход.

Подобна е картината и в Унгария, където министър председателят Виктор Орбан – евентуалната безконечна черна овца на Европейски Съюз, даде явен знак, че няма желание да замразява всички връзки с Русия. Тези дни той заплаши да блокира продължаването на част от европейските наказания против Москва, в случай че от листата не бъдат извадени трима олигарси. Вчера Орбан отдръпна опасността си, само че до седмици неговите дейности могат да се окажат най-малкият проблем.

Европейските водачи се приготвят да посрещнат резултатите от предварителните избори в Италия в края на месеца. Прогнозите са, че извънредно десните партии ще завоюват задоволително гласове, с цел да образуват коалиция. Този избор може да промени разпоредбите на играта, предизвести европейският представител.

Макар Джорджа Мелони – лидерката на неофашистката партия „ Италиански братя “, да подлага на критика съветската експанзия и да поддържа военната помощ за Украйна, евентуалната й коалиция включва някои от най-приятелски настроените към Путин политици на Апенините. Сред тях са Матео Салвини – водачът на извънредно дясната „ Лига “ и трикратният министър председател Силвио Берлускони, който в миналото подари на Путин юрган, на който бе щампована фотография от тяхно здрависване.

През август в Берлин се състоя проява, на която бяха развявани знамената на сепаратистките Донецка и Луганска национална републики (ДНР и ЛНР). Обект на гнева на протестирйщите бе не Русия, а Съединени американски щати. А водачът на социалистическата Лига на свободомислещите Клаус Хартман съобщи на шествието, че Германия се е трансформирала във „ васал на Америка за Украйна и на други фронтове “.

През последните дни десетки хиляди хора от крайната десница и от крайната левица излязоха по улиците в Чехия и Германия, с цел да стачкуват против повишаването на силата, НАТО и западната поддръжка за Украйна.

Години наред Русия работи за подкопаването на доверието в демократичните държавни управления. За задачата Кремъл употребява токсичен коктейл от дезинформация в обществените медии и политически уловки. Това става най-много посредством поддръжката за най-маргиналните детайли, подхранващи протестните придвижвания. Главната цел обаче не е европейците да бъдат превърнати в поддръжници на Русия (макар че Москва би го приветствала), а по-скоро дестабилизирането и поляризирането на западните политици дотам, че гласоподавателите да не знаят на кого да имат вяра.

И въпреки европейците всеобщо да отхвърлят съветския разказ на фона на зверствата в Украйна, изследванията демонстрират, че решимостта им понижава. В най-големите страни – Германия, Франция, Англия и Полша, хората към този момент се тормозят повече за виталния стандарт, в сравнение с от войната. Това демонстрира допитване на групата YouGov. Във Франция 40 на 100 биха подкрепили завръщането на придвижването „ Жълтите жилетки “.

Изглежда неизбежно, че европейските водачи ще бъдат изправени пред възходящ напън за намаляване на глобите против Русия. Времето, както часовото, по този начин и метеорологичното, е на страната на Москва. Със спадането на температурите през идващите седмици и наближаването на зимата европейците ще стартират да изпитват товара от поскъпващия газ, чиито цени съвсем се утроиха през тази година.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР