Последните три години бяха най-добрите за американските акции за последните

...
Последните три години бяха най-добрите за американските акции за последните
Коментари Харесай

Време ли е погледът на инвеститорите да се насочи към Европа?

Последните три години бяха най-хубавите за американските акции за последните две десетилетия. Лихвената политика на Фед провокира секторна, само че и районна ротация. В Европа има опасности, които ще доведат до удължение на интервала на стопански тласъци.
Последните три години бяха най-хубавият интервал за американските акции за последните две десетилетия. За това способстваха доста фактори - нападателната политика на Федералния запас по поддържане на ниски лихви и вливане на ликвидност, улеснението на достъпа до капиталови принадлежности, чековете, получени от американските семейства по време на коронавирус пандемията.

Сега обаче обстановката се трансформира и по всичко проличава, че вероятностите пред показателите в Съединени американски щати няма да бъдат по този начин блестящи . Поне за горещите браншове, които приковаха интереса през последните години.

Федералният запас се готви интензивно за повишение на главния лихвен % през март, като към този момент доминират упования за нарастване с половин процентен пункт. Това ще е първо нарастване за последните четири години и с него ще бъде поставено началото на цикъл на стягане на паричната политика.
Реклама
Съвсем в резюме, повишението на лихвения % се чака да се отрази отрицателно на коефициентите за оценка на фирмите, които сега са много раздути (особено в софтуерния сектор) и залагат изключителните резултати от последните години да се задържат и отсега нататък.

Новият цикъл на Фед кара вложителите да потърсят разнообразни дестинации в търсене на по-добра рентабилност. Като една такава допустима се обрисува Европа. Именно Старият континент е посочен от 36% от вложители, взели участие в анкета на капиталовата банка Goldman Sachs (32% към момента показват Съединени американски щати като топ дестинация), показва Bloomberg. Да погледнем в историята Поведението на вложителите в очакване на стягане на паричната политика обичайно демонстрира пренасочване от " горещите " браншове с по-висока добавена стойност - нормално технологиите и услугите, към по-традиционни промишлености. Такива са добивът на първични материали, банките, производството. Това пренасочване е известно и с термина ротация - пренасочване от компании, инвестиращи в напредък, към компании, инвестиращи в стойност.

Тази ротация с изключение на секторна постоянно е и районна. В Европа има повече представители на тези обичайни браншове, а също така има и по-солидни обичаи по повод изплащането на дивиденти.

От Goldman Sachs са изследвали 8 цикъла на стягане на лихвите, извършени от Фед след 1975 година. Те демонстрират, че европейските акции са носили с 4 процентни пункта по-висока рентабилност от американските в шестте месеца след първото повдигане на лихвения %.
Реклама
Според анализаторите на банката европейските акции сега са с 27% по-евтини, или подценени, на база коефициентите за оценка. При последните три цикъла тази отстъпка е била приблизително 15%.

Има и друга, още по-красноречива статистика: все още така наречен компании, инвестиращи в стойност, са подценени с 50% по отношение на растежните. Това е двойно повече по отношение на наградата при последните цикли на стягане.

Въпросът какво се случва в Съединени американски щати има релативно явен отговор: високата инфлация от последните месеци докара до ясни упования за завършек на мощно разхлабената парична политика. Прогнозите сега са за 4 или даже 5 покачвания на лихвения % до края на годината. Безработицата е ниска, а стопанската система пораства със стабилен ритъм.

Европа обаче към момента е в напълно друга позиция: в края на 2021 в европейската стопанска система се следи закъснение на възобновяване по отношение на темповете, реализирани от Съединени американски щати и Китай. В еврозоната се чака растеж от 1.6% на Брутният вътрешен продукт на годишна база, което е солидно закъснение по отношение на 9.1%, регистрирани за третото тримесечие, разясняват анализатори на Commerzbank, представени от Reuters. За съпоставяне, в Съединени американски щати икономическият растеж е 6.9%, а в Китай -4%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Отбрана 3 Компании 1 Енергетика 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Енергетика 2 Отбрана 3 Медиа и реклама Реклама
Още повече: сред 2010 и 2020 година Брутният вътрешен продукт на страните от Европейски Съюз е приблизително 0.9% на година, или съвсем двойно под растежа на американската стопанска система за същия интервал. Това поражда упования, че ЕЦБ няма да прибягва към повишение на лихвения % и ще продължи да подтиква възобновяване. Освен на това в Европейски Съюз залагат огромни очаквания и на Плана за възобновяване, който би трябвало да обезпечи солидни вложения в идващите години. Как наподобяват опциите за вложения в Европа? Европейският пазар наподобява доста по-различно от американския. Докато в Съединени американски щати преобладават няколко големи софтуерни колоса, на Стария континент съвсем отсъстват световни водачи в технологиите. Това е и една от аргументите в последните години Съединени американски щати да притеглят повече капиталови капитали. Но пък Европа няма и хиперболизирани компании с действително нулеви продажби, само че пък с оценки за десетки милиарди. Статистиката е красноречива - в топ 20 по пазарна капитализация в света има една-единствена компания от Европа. Това е френската LVHM, която заема 16-о място с 411 милиарда $ капитализация.

Европейският пазар е и много по-фрагментиран, като огромните компании са разпръснати като национални водачи в своята страна. Сред колосите доминират компании от хранително-вкусовата, добивната и фармацевтичната промишленост. Това систематизиране ги прави атрактивни при течащата сега ротация от растежни към развити компании. За позитивните упования способства прогнозата за ниски лихви от страна на ЕЦБ, която държи еврото на ниска цена. Добри капиталови благоприятни условия могат да се открият и в богатата стартъп екосистема в Европа.

Последното десетилетие насочи доста средства към капиталови фондове, фокусирани в растежни компании. По оценки на Crunchbase през тази година Европа ще притегли към 100 милиарда $ рисков капитал за дялово вложение, което е към 20% от общата сума в световен мащаб. На този стадий първичните предлагания на такива са лимитирани, само че сигурно следва интервал, в който новите звезди ще стартират да излизат на тържищата. Облаците над Стария континент Въпреки положителните вероятности обаче над Европа напълно не е безоблачно. Основните опасности, които се следят през последните месеци, са свързани с внезапното повишаване на силата. Това слага бизнеса в неизгодна обстановка по отношение на световните му съперници.

Политическият риск също е обичаен фактор за Стария континент. Евентуална ескалация на напрежението сред Русия и Украйна може да има непредвидими последици. В същото време еврозоната продължава да се движи на най-малко две скорости поради дълговите проблеми на южните страни, които надалеч не са отминали.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Към това можем да прибавим перманентната политическа рецесия в Италия, предстоящите през лятото избори във Франция, несъразмерните ограничения против коронавирус пандемията и затрудненото напредване сред страните. Всичко това може да утежни вероятностите пред европейските компании и да се отрази на предстоящата рентабилност.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Андрей Любенов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР