Последните седмици ясно показаха защо на мнозинството българи не им

...
Последните седмици ясно показаха защо на мнозинството българи не им
Коментари Харесай

Защо на никого вече не му се живее в държавата на ГЕРБ?

Последните седмици ясно демонстрираха за какво на болшинството българи не им се живее в страната на ГЕРБ. Държава, в която невинни хора са бити по време на обезпечения им от конституцията митинг. В която публицисти се обгазяват по време на работа. В която властта дефинира полицейското принуждение като съвършено свършена работа. В която държавните органи се употребяват като бухалка против хора и компании, дръзнали да бъдат сериозни към властта. В която министър председателят се хвали по няколко пъти дневно с едни и същи автомагистрали и мостове, които дори не стават за прилагане. В която всички състезания и публични поръчки са нагласени, цените - натъкмени, а частната благосъстоятелност - краткотрайна. Затова би трябвало не просто това държавно управление да си отиде.

 

Цялата страна би трябвало да бъде разглобена и отначало построена

 

През последните години имаше много образци за използването на държавни институции против съперници на близки до ръководещите компании или неуместни предприемачи. Имаше даже запис на премиера, в който той споделя по какъв начин е наредил подчинените му структури да ударят " непокорен " предприемач. Последното блестящо доказателство за уродливата процедура е офанзивата против притежателя на компанията за детски играчки  " Хиполенд "  Мариан Колев, тъй като написа отворено писмо, в което  " благодари " на служителя на реда, напръскал сина му с химическо оръжие, и поддържа простестиращите, " на които не им е все едно и които желаят да живеят в една по-добра и по-справедлива страна ".  

Последва мълниеносна реакция на властта и към 20 чиновници на Национална агенция за приходите, Икономическа полиция, Главна дирекция " Надзор на пазара " и митниците нахлуха в " Хиполенд ". „ Убеден съм, че тези изненадващи инспекции, проведени в един и същи ден, в един и същи час, нямат нищо общо със споделеното от редица обичайни и обществени медии мое „ Отворено писмо " във връзка особения сълзотворен спрей, който бе използван на 2 септември 2020 година против протестиращите ", разяснява саркастично шефът на " Хиполенд ", чиято компания е била постоянно проверявана от въпросните институции и до момента не са откривани нарушавания.

След бурната социална реакция Министерство на вътрешните работи пусна публично известие, в което изясни, че влизането в " Хиполенд " било  " планово ", като задачата била да се " противодейства на неточни търговски практики и престъпления при импорт и търговия с карго артикули ". За интервала от 28.08.2020 година до 04.09.2020 година били осъществени 14 такива инспекции в складовете на разнообразни търговски сдружения, чиито имена не бяха оповестени. Цялата обективност и безпристрастност на обстановката бе взривена часове по-късно от МВР-шефа, който провел диалог с шефа на " Хиполенд " и спрял инспекцията. И разумно пораждат въпроси - в случай че това е рутинна инспекция,

 

за какво вътрешният министър я приключва, преди тя да е завършила?

 

И по какъв начин ГДБОП е решила, че складовете за детски играчки са рискови, и то тъкмо в този миг?

Стоварването на четири инспекции по команда свише в един и същи ден и час в  " Хиполенд " под егидата на ГДБОП е единствено най-видимата част на издевателството. Обсаден от инспектори, огромният " нарушител " - притежателят на веригата за детски играчки Мариан Колев, описа по какъв начин преди месеци общително са му предлагали всякакви схеми за партньорство и за бъдещето на бизнеса му, а като не откликнал, почнали главоболията с Комисията за защита на конкуренцията. През юни да вземем за пример Комисия за защита на конкуренцията получила сигнал от " инцидентен " неудовлетворен жител, който се оплакал, че желал да се възползва от преференциална промоция на  " Хиполенд " и отишъл да купи шест броя " Лего ", а в магазина имало единствено пет.  Гражданинът бил пазарувал през февруари, само че кой знае за какво решил да се оплаче 4 месеца по-късно. И неизвестно за какво отнесъл сигнала си не към Комисията за отбрана на потребителите, която се занимава с сходни проблеми, а към Комисия за защита на конкуренцията, която пък подходила доста съществено и почнала следствие, макар че сходни тъжби въобще не са в нейните пълномощия. В Комисия за защита на конкуренцията има и още една инспекция против " Хиполенд " - за цената на бибероните, която не трябвало да бъде 3.20 лева, а единствено 3 лева

Звучи смешно, само че санкциите, които антимонополният регулатор може да постанова, са доста сурови. Те са в % от оборота на съгрешилата компания. А " Хиполенд " има големи обороти...   

Това не е първият път, когато Комисия за защита на конкуренцията, която е ръководена от Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков,

 

дава учредения да бъде подозирана, че някой й дърпа конците

 

и че извършва поръчки. Това пролича изключително ясно при опитите на чешката ЧЕЗ да се отърве от активите си в България, както и при проблема с продажбата на групата на Нова телевизия. Комисия за защита на конкуренцията не разреши на чешкия милиардер Петр Келнер да купи Нова тв (с претекстове, " изсмукани от пръстите). Но след това скоростно сподели " Да ", когато в ролята на покупател се появи българският бизнесмен Кирил Домусчиев, въпреки че имаше доста повече учредения да откаже.

В случая с ЧЕЗ комисията вече два пъти проваля сделката, като отхвърля кандидат-купувачите. Първия път сподели червен картон на " Инерком " на дребничката бизнесдама от Пазарджик Гинка Върбакова. Вторият отвод бе за  огромната финансова група " Еврохолд ". И в двата случая причините бяха толкоз неубедителни, че остана единствено да се чудим чии наставления извършва този " самостоятелен "  орган и кой иска да лапне бизнеса на ЧЕЗ евтино. Отговорът най-малко на първата част от въпроса пристигна от запис от телефонен диалог с глас, звучащ съвсем като Бойко-Борисовия. Там се чува следното:  " Раздуйте това, че вкарах КФН по " Еврохолд ", на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене ".

Факт е, че малко след като  " Еврохолд " разгласи публично, че желае да придобие активите на ЧЕЗ в България, КФН - Комисията по финансов контрол, начена инспекция, след това прати отчета си на прокуратурата и на ДАНС, а сетне Комисия за защита на конкуренцията отряза кандидат-купувача. " Еврохолд " май не разбра " посланията " и стартира правосъдна борба против отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията, която още не е завършила. 

Тогава Борисов по този начин и не отхвърли директно, че е приказвал за " размазване ". Само засука, че е жертва на " дийп фалшив " - т.е.  че някой изкусно е сглобил негови думи от разнообразни диалози и е създал скандалния запис.   

Но даже няма значение какво споделя Борисов за въпросния " монтаж ". Случките с държавен рекет против предприемачи чрез проверки, проверки, инспекции, отводи, санкции и репресии от всевъзможен темперамент са пред очите ни. При това научаваме единствено за най-драстичните случаи и единствено в случай че засегнатият бизнесмен реши да проговори. А доста жертви даже не смеят да се оплачат. 

Трагичната орис на супердоходоносната лотарийна империя на Васил Божков е

 

цялостен справочник за особеностите на бизнес климата в България

 

Дълги години Божков несмущаван си градеше хазартната пирамида, а държавата се правеше, че не вижда по какъв начин народът полудява и търка талончета, с цел да храни " фараона ". И тъкмо когато бизнесът стигна апогея си, някой пожела да го придобие. Божков се запъна и последваха наказателните акции, стартирали с " откритието ", че за няколко години лотариите са лишили хазната от няколкостотин милиона лв. такси. Държавата напряко закри частните лотарии, като одобри подозрителен закон, с който сега се занимава Конституционният съд. И защото ненадейно изпадналият в недружелюбност хазартен необут потегли да се брани с компромати против хора от властта, нещата се развиха като в екшън - лавина от прокурски обвинявания в съвсем 20 тежки закононарушения, бягство на злодея в чужбина, продължаващо и до през днешния ден изземане на съкровищата му от антики и творби на изкуството. И в проблема с Черепа, и в другите сходни основна роля играят Национална агенция за приходите и КПКОНПИ, които имат право да постановат запори, блокират банкови сметки, да " арестуват " всевъзможни активи на набелязаната жертва.  

А помните ли рухването на КТБ преди шест години? Тя неудържимо растеше с благословията на ред държавни управления, изкачвайки се до четвъртата по-големина в България, а Цветан Василев, Делян Пеевски и майка му бяха сплотено бизнес семейство. Но ненадейно във семейството избухна война, банкерът и депутатът предприемач станаха смъртни врагове (буквално, единият твърдеше, че другият го е " поръчал " ) и това бе началото на края.

 

Любимата на властта банка бе срутена единствено с няколко слуха ,

 

с прокурорски екшън и с тежки обвинявания против Цветан Василев в източване. Българска народна банка, КФН, депутати, министри, магистрати, квестори, синдици и така нататък - всички заедно сътвориха усещането, че някой ги зомбира и че нито могат, нито желаят да противостоят на банкрута на банката. В паралел друга банка, която също имаше проблеми и опашки от инвеститори, получи поддръжката на страната и си добрува до ден сегашен.

В калния поток от кавги обществото бързо не помни по-старите. Но има бизнесмени, които с години се борят за бизнеса си. Такъв е казусът с оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който

 

към този момент близо петилетка води война за " Дунарит ",

 

а против него е цялата държавна машина. Някой очевидно доста желае да лапне завода за муниции - един от най-големите на Балканите, като употребява всевъзможни средства и лостове - най-малко трима икономически министри, Държавната консолидационна компания, синдици, длъжностни лица в Търговския указател. Разбира се,  КПКОНПИ и Национална агенция за приходите още веднъж са вкарани в багра, с цел да запорират акции и други активи. Във войната срещу Гебрев се стигна даже до опит за физическо премахване посредством злокобния новичок, а оръжейният търговец е уверен, че са се пробвали да го очистят заради " Дунарит ". Формално противник на оръжейния предприемач е някаква си офшорка, на име " Виафот ". Очевидно е, че тя е единствено заслон за мощни и безпардонни играчи, за чиято идентичност се носят митове - от вездесъщия Пеевски до руските секрети служби. Тази неопределеност прави нещата с " Дунарит " още по-зловещи. 

Преди години

 

опитът за кражба на компанията " Белведере " благодарение на правосъдни хватки

 

провокира даже дипломатически скандал, възмути френския дипломат и роди метафората " гнили ябълки " за избрана категория подкупни и сервилни магистрати. А вместо с времето България да се цивилизова, законът на джунглата, в която мощният изяжда по-слабия, заема от ден на ден територии. Силният има нечестното преимущество, тъй като държи министри и депутати или на хранилка, или " за топките " ( с компромати примерно) и постоянно получава каквото желае - плаж, строителна виза, социална поръчка, нечия непозната компания и даже цяла бизнес ниша.

И всеки рентабилен бизнес е изложен на риск от пиратско завладяване. Тъмни сили дебнат в мрака, набелязват " златни кокошки " и организират " мирна "  смяна на собствеността. Ако не стане со кротце, прибягват до разнородни форми -  административен кютек посредством държавни служби, бухалки,  данъчни проверки, инспекции от Национален осигурителен институт и инпекцията по труда, от митниците и КФН, от техническия контрол, от Икономическата полиция и от прокуратурата, несъмнено, която в последно време е " алфата " на всяка акция и ревизия. Ако и това не сработи, следва заравяне на бизнеса. 

Хората, които командват в България,

 

мислят, че всичко е за обмен и че всичко може да се купи -

 

и компания, и социална поръчка, и избори, и рейтинг. Бойко Борисов да вземем за пример си е внушил, че може да си купи още време във властта, като раздава бюджетни (тоест чужди) пари, на който се сети. Подобна тактичност ползва и Делян Пеевски, който напоследък се прави на благотворител - явно има вяра, че като подарява респиратори на лечебни заведения, хората ще престанат да приказват за " Кой ".

Окопаните във властта залагат на две мощни оръжия - рекет и пазарлък, като ги употребяват и за бизнес, и за политически цели. Фарсът с плана за конституция опустоши всички граници на политическа аморалност -  ГЕРБ си купи нужните подписи от " Воля ", като даде плажни концесии на хора на Веселин Марешки, който дори не скри, че не е и няма желание да прочете какво подписва.

Обитателите на Бойколенд отхвърлят да проумеят, че има друга България, в която живеят различен вид хора - елементарни, нормални, за които морал, чест и публичен интерес не са празни приказки. Тези хора са и омерзени, и гневни - по тази причина всяка вечер са на площадите и викат " Мутри вън ". Просто не желаят да живеят в страната на ГЕРБ. Защото тя не е естествена страна, а някаква мафиотска конструкция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР