Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше

...
Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше
Коментари Харесай

Нинова: Главният секретар на президента го уличи в търговия с оръжия за Украйна

" Последните седмици тематиката за експорт на оръжие за Украйна беше използвана жестоко. Беше хвърлено обвиняване, че едно приказваме пред обществото и друго вършим. И до момента в който ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с медиатори към Украйна вървят тонове оръжие за милиарди левове. "

Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова .

Припомняме, че преди няколко дни секретарят на президента Димитър Стоянов сподели част от документ , в който написа, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна .

Днес Нинова твърди, че в действителност с тези данни самият президент и назначеното от него служебно държавно управление се уличават в търговия с оръжия за Украйна.

Министърът сподели и самия документ, от който излиза наяве, че това е докладна бележка от някогашния шеф на ВМЗ Сопот до съвета на шефовете. В него става въпрос за договорка, подписана през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със длъжностен министър председател Стефан Янев. " Желанието на изп. шеф на ВМЗ е да бъде трансферирана датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година . И да се трансферира от Афганистан за Украйна ", изясни Корнелия Нинова.

Тя сподели още един документ, с който съветът на шефовете утвърждава смяната в договорката. " Този съвет на шефовете подава документи в Междуведомствената комисия за оръжия, само че към този момент за Украйна. Междувременно е заменен министърът и аз заемам този пос т. Документите идват в комисията и тя отхвърля да преглежда тази договорка и не издава позволение . Аз като принципал променям изпълнителния шеф на ВМЗ Сопот, който е назначен от ГЕРБ през 2015 година А съветът на шефовете е назначен на финала на последния длъжностен кабинет ", изясни министърът на стопанската система.

Корнелия Нинова отхвърли да каже дали тези разкрития са свързани с отхвърли на Българска социалистическа партия да се яви на съвещания с президента, както и преждевременното привършване на диалозите от страна на Румен Радев.

" Това не е война с президента, а борба за истината и прекъсването на подправените вести . Битка за страна, в която тази истина не се трансформира, с цел да унищожиш някой, който не ти е приветлив. Президентът ме прикани да приказвам, ето приказвам, макар, че доста месеци притискам зъби ", посочи левият водач.

" Сега запитвам президента по какъв начин ще почисти това леке, лепнато на президентската институция от основния му секретар, тъй като това е направено съзнателно. Стоянов има целия документ, щом е извадил от него три реда. Той знае, че това е договорка на служебния кабинет на президента Радев и все пак вади единствено част, с цел да манипулира обществото. С тези документи той уличава президента и служебното му държавно управление в търговия с оръжия за Украйна ", безапелационна е Нинова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР