Последните седем години са станали най-топлите за цялата история на

...
Последните седем години са станали най-топлите за цялата история на
Коментари Харесай

Последните 7 години били най-топлите за цялата история

Последните седем години са станали най-топлите за цялата история на наблюденията, а равнището на международния океан се е повишило до нов най-много. Това излиза наяве от отчет на Световната метеорологична организация, изнесен на Конференцията на Организация на обединените нации по климата, почнала на 31 октомври.

В предварителния отчет на Световната метеорологична организация (WMO) за 2021 година са събрани данните на редица организации на Организация на обединените нации, на метеорологични и хидрологични служби, както и прогнози на водещи научни специалисти.
 Изменението на климата може да е засегнало 85% от човечеството Изменението на климата може да е засегнало 85% от човечеството
Според разбор на десетки хиляди научни проучвания последствията от изменението на климата към този момент може да са засегнали 85% от популацията...

„ Това е плашещ доклад. Трябва да го прочетат всички водачи и лица, вземащи решения в света. Този доклад сочи, че 2020 година е станала още една невиждана година на екстремални естествени и климатични катаклизми. Причината е ясна. Антропогенното изменение на климата е изменение на климата, провокирано от активността на индивида, човешките решения, и човешката нелепост “, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Действително обстановката, разказана в доклада на WMO, наподобява неутешително. Последните седем години, като се стартира от 2015 година, са станали най-топлите за цялата история на наблюденията. COVID-19 не забавил неуморния ход на промените на климата, въпреки че локдауните оказали краткотраен позитивен резултат върху положението на околната среда. Но излъчванията на въглероден диоксид бързо се възвръщат след краткотрайното понижаване и по този начин или другояче доста надвишават целевите индикатори по тяхното редуциране.

Според междуведомствения доклад на Организация на обединените нации United in Science 2021 концентрацията на парникови газове в атмосферата се резервира на рекордно равнище, което обрича планетата на рисково стопляне в бъдеще. Повишаването на световната температура способства утежняването на естествените условия по целия свят, оказвайки все по-силно разрушаващо влияние върху стопанската система и обществеността. Милиарди работни часове са били изгубени единствено поради рискови жеги. Средната световна температура за последните пет години била една от най-високите за цялата история на наблюденията.

В отчета се споделя, че в околните пет години ще нарасне вероятността температурата краткотрайно да надвиши допустимия предел от 1,5 градуса по Целзий над индикаторите от прединдустриалната ера, открит от Парижкото съглашение по промените на климата.
 Лятото на 2021 година е най-топлото в историята на Европа Лятото на 2021 година е най-топлото в историята на Европа
Лятото на 2021 година е най-топлото в историята на Европа, въпреки и регистрираните температури да са напълно малко по-високи от рекордните ст...

Изменения на климата от подобен мащаб не са се случвали в продължение на доста епохи и даже хилядолетия. Според отчета, даже при приемането на решителни ограничения по снижаването на изхвърляне на парникови газове морското ниво ще продължи да се покачва и заплашва ниско разположените острови и брегове по целия свят.

Средната световна температура за 2021 година, по данни от януари до септември, е била с към 1,09 градуса по Целзий над междинния индикатор за 1850–1900 година Според прогнозите актуалната година ще се окаже седмата най-топла за цялата история на наблюденията в света, а интервалът от 2015 по 2021 г – най-топлият за цялата история.

Световният океан е траял да се нагрява, достигайки през 2019 година ново рекордно равнище на стопляне. Предварителни данни сочат, че 2020 ще счупи този връх. Темповете на стопляне на океана доста са се ускорили в последните две десетилетия. Очаква се океанът да продължи да се нагрява и в близко бъдеще.

Океанът гълтам към 23% от годишните излъчвания на антропогенен въглероден диоксид в атмосферата, по тази причина равнището на киселинност в него непрекъснато пораства. Показателят pH на повърхността на океана за последните 40 години се е снижил в целия свят и в този момент се явява най-ниският за последните 26 000 години. Текущите темпове на изменение на рН са невиждани. Със снижаването на рН на океана неговата дарба да гълтам СО2 от атмосферата също понижава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР