Последните няколко дни фондовите пазари бяха изключително бурни – от

...
Последните няколко дни фондовите пазари бяха изключително бурни – от
Коментари Харесай

Съвет от Бъфет за търговия на акции при бурен пазар: Бъдете търпеливи!

Последните няколко дни фондовите пазари бяха извънредно бурни – от внезапен спад с 1000 пункта за Dow до възобновяване на зелената територия в границите на една сесия, написа Мич Тъчман за.

Скорошната волатилност на пазарите на акции, идващата след години на мощен растеж, е може би най-широко плануваният финансов поврат в актуалната история. Нищо от протичащото се сега не би трябвало да е изненада, или рискова обстановка за добре квалифицираните вложители. Какво обаче може да кажем за тези, които по една или друга причина не са се подготвили за бурната търговия от последните дни?

На тях аз предлагам един съвет, който отбягва даже на най-опитните вложителите. Когато виждате разпродажби на фондовите тържища, помнете, че при всяка договорка вземат участие двама души – продавач и покупател.

 Да, цената на акциите може да се намалява, изключително когато оценките им са изтласкани прекомерно високо. В последна сметка цените на книжата съставляват цифри от деня, които описват история за идващия ден.

Важно е обаче да помните, че до момента в който едни вложители напущат пазара, други навлизат в него. Както споделя Уорън Бъфет: „ Фондовата борса е устройство, което трансферира пари от нетърпеливия към търпеливия “.

Неподготвените по формулировка са нетърпеливи. Те са вложили прекомерно доста в дребен брой компании. Те са заложили огромни суми на недоказани акции. Те са купили това, което Уолстрийт продава, действайки от сляпа лакомия, вместо от позиция на знание.

Когато волатилността на фондовия пазар се повишава, предлагам на клиентите си да се насочат към т.нар „ Стена на терзанията “. Най-просто казано това е периодическата наклонност на финансовите пазари да преодоляват голям брой отрицателни фактори и да не престават да се издигат.

Ако погледнете таблица с пазарната възвращаемост от 19434, година насам, мъчно ще можете да отречете една от истините на вложението  - войни, балони, банкрути, пандемия, валутни рецесии и инфлация – нито едно от тези неща не стопира растежа на акциите през множеството години.

Вземете за образец три обстоятелството:
През последните 100 години акциите удвояват цената си приблизително на всеки 8 години.Един $, вложен в показателя S&P 500  преди 50 години, към този момент се равнява на повече от 100 $.Няма пет-годишен интервал, в който S&P да не е записал положителна възвращаемост.
Можете ли да изчакате до пет години, до момента в който фондовият пазар се стабилизира и ви донесе възвръщаемостта, която търсите? Браво, вие сте вложител.

Не можете да си позволите да чакате? Тогава въобще не би трябвало да инвестирате. Тук ще изтъквам още веднъж Бъфет: „ Ако не желаете да притежавате акции в продължение на 10 години, даже не си помисляйте да ги притежавате за 10 минути “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР