Последните изменения на Изборния кодекс вменяват на Министерски съвет техническото

...
Последните изменения на Изборния кодекс вменяват на Министерски съвет техническото
Коментари Харесай

Всички питат как ще се снимат изборите. Министър притеснен

„ Последните промени на Изборния кодекс вменяват на Министерски съвет техническото застраховане на видеонаблюдението и видеозаснемането. Всички би трябвало да са наясно, че такова нещо в Европа няма – може би само в Русия. Представете си предизвикването да имаме телевизия с близо 12 000 канала, които да излъчват по едно и също време “, сподели още той.

Служебният министър на електронното ръководство акцентира, че въпросното видеонаблюдение ще стартира след края на изборния ден – то касае само наблюдението на процеса по преброяване на бюлетините. Тепърва обаче ще се организира социална поръчка за набирането на устройствата за наблюдаване и снимане, сподели още той.
-->
„ В сряда ще бъде прегледана и уповавам се утвърдена план-сметката за това видеонаблюдение и видеозаснемане. Едва по-късно ще възложим на „ Системен интегратор “ да организира публичната поръчка “, посочи министърът. Той чака това да стане в съкратени периоди, които са избрани от закона и според разпоредбите.

От думите му стана ясно още, че устройства за наблюдаване и снимане ще има във всички секции, само че там, където няма интернет покритие, няма да може броенето на бюлетините да се гледа в действително време. Броенето обаче ще бъде записано и ще може да се прегледа на идващия ден.

Нашите старания са ориентирани към провеждането на почтени и транспарантни избори, безапелационен бе Георги Тодоров в „ Защо, господин министър “.

„ Доверието в изборите е такова, каквото всички ние като страна – в лицето на ЦИК, на изпълнителната власт и на политическите партии, го представим на жителите. Нашите старания са ориентирани към това изборите да бъдат транспарантни и почтени. Вероятно обаче народните представители (с измененията в последния миг на изборното законодателство – б.р.) не са били водени от концепцията, да се увеличи доверието посредством основаването на тази нова наредба за видеонаблюдението “, сподели той.

Служебният министър на електронното ръководство разяснява тематиката за машинния избор и опита на някои партии да оспорят резултатите от този тип гласоподаване. „ Досега не съм прочел, не съм видял, не съм открил нито една публична тъжба от която и да е политическа партия против резултата. Мисля, че това е показателно, че действителни деяние против резултатите – били те на хартия, от машина или смесени, няма “, означи той.

Според него машините и хартиените бюлетини ще дадат право на хората, да изберат по какъв метод да гласоподават. Всичко останало по засвидетелствуване на кода, което е ангажимент на Министерство на електронното ръководство по Изборния кодекс, ще бъде изпълнено в период, транспарантно и независимо. Защото е значимо да се удостовери, че изборите не са манипулирани, акцентира още Георги Тодоров.

„ Чудим се още какви ограничения да предприемем, с цел да бъдат изборите още по-прозрачни, по-видими и по-достъпни за всички партии, НПО-та, интернационалните наблюдаващи и така нататък “, изясни още той и посочи, че ще се работи бързо и непрекъснато, с цел да се спазят всички периоди, избрани от ЦИК.

Служебният министър на електронното ръководство отхвърли да проучва решенията на ЦИК и акцентира, че държавното ведомство се преценява със законите. „ Щом съдът е решил, че има нещо неправилно в решението на ЦИК, евентуално сътрудниците от изборната комисия ще вземат аналогично, сходно или изцяло друго решение “, сподели той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР