Последните две години бяха изключително волатилни за криптовалутите, но 2019

...
Последните две години бяха изключително волатилни за криптовалутите, но 2019
Коментари Харесай

Биткойн е пирамидална схема, твърди икономист

Последните две години бяха извънредно волатилни за криптовалутите, само че 2019 година беше плодотворна за притежателите на най-масовата от тях - биткойнът. Стойността на един биткойн набъбна с над 85% от 1 януари до края на 2019 година, което го сложи измежду някои от най-хубавите финансови активи.

Всъщност скорошен отчет на Bank of America дефинира биткойн като най-хубавата инвестиция за последното десетилетие. Но макар триумфите, доста критици към момента поучават да не влагаме парите си в биткойн.

"Това е пирамидална скица ", твърди основният икономист на Lending Tree Тендаи Капфидзе пред Yahoo Finance. "Вие печелите пари единствено въз основа на хора, които влизат след вас. От биткойна няма същинска изгода в международен мащаб. Вече 10 години всички се стремят да основат някаква потребна стратегия за него. Това е решение в търсене на проблем, а към момента не се е намерил проблем за решение ", акцентира още специалистът.

Вследствие на параболичното повишаване на биткойн при започване на 2017 година, видяхме приемане на криптовалутите от някои от най-големите финансови институции в света. Дори централните банки направиха първите стъпки към използването на лични цифрови валути.

Все отново, споделят специалистите, вложението в криптовалута като клас активи е чисто спекулативно.

"Притежавам няколко криптовалути. Влязох в пазара в края на 2016 година и при започване на 2017 година Купих ги с равни тегла и със характерната мисъл: "има нещо тук, просто не знам какво е ", споделя основният пазарен пълководец на Bruderman Asset Management Оливър Пурше. "Имам пет... в случай че имам шанс една от тях ще стане звездна ", показва Пурше. Експертът е вложил в криптовалута освен с цел да разшири портфолиото си, само че и да научи технологията зад блокчейна.

"Не мисля, че влизате в това, представяйки си, че ще станете милиардер или милионер. Влизате доста трезво, разбирайки, че можете да загубите целия си капитал и че това е чисто спекулативно ", споделя още Пурше. "За мен това е и метод да се образовате... в случай че желаете да научите за него, би трябвало да го притежавате, тъй като това е единственият метод същински да се научите и да му обърнете внимание ", заключва пазарният пълководец.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР